Πως δηλώνονται και πως φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 281

agrotika_proionta Πως δηλώνονται και πως φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις αποζημιώσεις ή ενισχύσεις διευκρινίζει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματεία Εσόδων Επίσης η εγκύκλιος διευκρίνίζει ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων και ισχύει και για τις μη συνδεδεμένες με την παραγωγή επιδοτήσεις.Συγκεκριμένα η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αναφέρει ότι με παιότερη οδηγία οι αγροτικές επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και ενισχύσεις λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ετήσιου αγροτικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο.

Για το χρονικό διάστημα πριν την 01.01.2011, για όσους φορολογούνται με την αντικειμενική μέθοδο, οι κάθε είδους αγροτικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις επί της παραγωγής αναγράφονται στους κωδικούς 659 – 660 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να καλύψουν τεκμαρτές δαπάνες ενώ οι αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή γράφονται στους κωδικούς 477-478 του ίδιου πίνακα .
Ωστόσο σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, από 01.01.2011 όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις (ενισχύσεις, αποζημιώσεις, ενισχύσεις κλπ), είτε είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή είτε όχι, δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων. Τέλος,σύμφωνα με την εγκύκλιο από την χρήση 2011 (οικ. έτος 2012), σε περιπτώσεις προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο, τα ποσά των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής («άμεσα συνδεδεμένες») αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 995-996 προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στην ΠΟΛ.1167/2.8.2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών.
Επίσης, σύμφωνα με έγγραφό του ΟΠΕΚΕΠΕ , οι βεβαιώσεις που χορηγεί ο εν λόγω Οργανισμός προς τους δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων – επιδοτήσεων αναγράφουν πλέον ποιες από αυτές είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή και ποιες όχι.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις , ενισχύσεις ή αποζημιώσεις κλπ. επί της παραγωγής αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 995-996 και δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων (το τελευταίο ισχύει και για τις μη συνδεδεμένες με την παραγωγή επιδοτήσεις) .

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
445 θέσεις πρακτικής άσκησης για αποφοίτους αγροτικών σπουδών
Προηγούμενο άρθρο
Κατατέθηκε η τροπολογία για fast track επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά
Μενού