Η νέα ΚΑΠ στο δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 264

nea kapΗ νέα ΚΑΠ και η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, απασχολούν το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο Παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος (Dacian Ciolos), του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Χαρακόπουλου, πραγματοποιείται σήμερα το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής».

Ο Επίτροπος βρίσκεται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του κ. Τσαυτάρη – με τον οποίο αργά το μεσημέρι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου – προκειμένου να έχει συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για θέματα σχετικά με την προετοιμασία της ελληνικής Προεδρίας 2014, αλλά και για τη νέα Αγροτική Πολιτική 2014-2020.
«Η ΕΕ θέλει επίσημα, μέσω του κ. Τσιόλος», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον αγροτικό τομέα, τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τελειώσει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ποιες είναι οι θέσεις για συγκεκριμένα θέματα. Μετά την πολιτική συμφωνία, που επετεύχθη για τη νέα ΚΑΠ, έχουμε μεγάλη προτεραιότητα να ψηφιστούν οι τέσσερις εφαρμοστικοί κανονισμοί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Και το τονίζω αυτό, γιατί ήδη η νέα ΚΑΠ έχει καθυστερήσει. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί όλα αυτά και να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ από την 1/1/2014 και όχι να συζητάμε την ψήφιση των εφαρμοστικών κανονισμών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια ενιαία συζήτηση/διαβούλευση για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής στο σύνολο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δηλαδή του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και μάλιστα με την παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου και όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, εστιάζει στις κατευθύνσεις πολιτικής για τη διαμόρφωση του οράματος, τους στόχους και τη στρατηγική για την ελληνική γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη για το 2020, αλλά και τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων, αξιοποιώντας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυνατότητες και τα κονδύλια που παρέχονται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, στην ομιλία του αναφέρει εκτενώς τις δυνατότητες που παρέχονται από τις άμεσες ενισχύσεις και τον πρώτο πυλώνα της νέας ΚΑΠ στην υποστήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.
Επίσης, οι τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών του συνεδρίου επικεντρώνονται σε σημαντικούς για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τομείς, όπως είναι το ανθρώπινο δυναμικό στο γεωργικό τομέα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια 19,7 δισεκατομμύρια ευρώ κι αν σε αυτά προστεθούν και τα κονδύλια της αλιείας τότε το συνολικό ποσό θα είναι υψηλότερο.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως η Ευρώπη θα δαπανήσει το 2% του συνολικού προϋπολογισμού για να στηρίξει τους νέους αγρότες είτε για να παραμείνουν είτε για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εκθέσεις για καινοτομία τηλεπικοινωνίες και ένα διεθνές συνέδριο
Προηγούμενο άρθρο
Υποτροφίες από το Ισραήλ σε Έλληνες για το 2014 2015
Μενού