Το νέο ασφαλιστικό φέρνει συγχωνεύσεις ταμείων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 228

sygxoneyseisΤο νέο ασφαλιστικό έρχεται το 2014 και θεσπίζει αλλαγές σχεδόν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με οκτώ βασικές αλλαγές και συγχωνεύσεις ταμείων.

Οι συγχωνεύσεις αφορούν 60 ασφαλιστικούς κλάδους που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί στα Ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ Δημόσιο και ΝΑΤ, καθώς και τα 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που λειτουργούν επίσης ως ξεχωριστοί λογαριασμοί.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία έρχονται μεγάλες μειώσεις στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, ενώ μεγάλες αναμένεται να είναι και οι μειώσεις στον ΟΑΕΕ που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου του υπαλλήλου.

Η δημιουργία συστήματος ενιαίων εισφορών και παροχών στα 6 κύρια ταμεία ασφάλισης, που θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση των παροχών σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά μειώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στις παροχές σε χρήμα.

Παράλληλα θα έρθει και ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ανά Ταμείο με βάσει μια σειρά από παράγοντες και φυσικά ανάλογα με τα οικονομικά του Ταμείου που θα σημάνει και διαφορετικό εφάπαξ ανά έτος Θέσπιση της βασικής σύνταξης που θα επιδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους και θα είναι στα 360 ευρώ με τα ποσά από ‘κει και πάνω να παίζουν ανά ταμείο με βάση τα οικονομικά του.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας από το 2014
Προηγούμενο άρθρο
ΙΚΑ: παράταση για τις εισφορές εργαζομένων σε επιχειρήσεις μελών οικογένειας τους
Μενού