Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ηλείας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 1K

αρχείο λήψης (1)Με βασική προϋπόθεση το ύψος του ετησίου εισοδήματος, δίνεται και για φέτος με μια καθυστέρηση ενός περίπου μηνός, στα τέλη του Οκτώβρη, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ηλείας, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών. Η ενίσχυση αυτή δίνεται προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με εισοδήματα αρκετά κάτω από το όριο της φτώχειας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που είναι εγκατεστημένα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, παρέχεται εισοδηματική ενίσχυση, το ύψος της οποίας πέρυσι κυμάνθηκε στο ποσό των 600 ή 300 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Το ενδιαφέρον των Ηλείων – αν και δεν έχει γίνει πολύ γνωστό το θέμα- είναι αρκετά μεγάλο, ωστόσο τα χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο «πετάει» έξω από το πρόγραμμα πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών.

Την όλη διαδικασία διεκπεραίωσης, πληρωμής αλλά και συλλογής των δικαιολογητικών της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για την Ηλεία, έχει αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στα γραφεία των οδών Κοκκίνου και Μανωλοπούλου στον Πύργο. Όπως ανέφερε η προϊσταμένη κ. Άννα Μητροπούλου, το τελευταίο δίμηνο έχουν παραλάβει συνολικά περίπου 130 αιτήσεις και έχουν προς το παρόν ελεγχθεί και υποβληθεί στο τμήμα Διοικητικού- Οικονομικού Ν. Ηλείας για να πληρωθούν 72 αιτήσεις και η διαδικασία ελέγχου των άλλων αιτήσεων συνεχίζεται. Το ποσόν που έχει πιστωθεί για τις 72 ελεγμένες αιτήσεις είναι 40.000 ευρώ και αναμένονται τα χρήματα για να πληρωθούν εντός των ημερών οι δικαιούχοι.

Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν όλη τη χρονιά να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αρκεί να έχουν τις ανάλογες προϋποθέσεις. Ωστόσο η κ. Μητροπούλου, επισήμανε ότι με έγγραφό της προς τους ΟΤΑ των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ηλείας, ζητά την συνδρομή των ΚΕΠ στην συλλογή των δικαιολογητικών, για να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι που δεν μπορούν να μετακινούνται στον Πύργο γι αυτό το σκοπό.

Η εισοδηματική ενίσχυση ανέρχεται :

α) σε εξακόσια(600)ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Β)σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως εφόσον το οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ των 3.000 και των 4.700 ευρώ.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

Τα δικαιολογητικά για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2013

– Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

– Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2013 για εισοδήματα του προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

– Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

– Βιβλιάριο τράπεζας με αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ με πρώτο όνομα το όνομα του δικαιούχου.

Ποιες περιοχές της Ηλείας χαρακτηρίζονται ορεινές και μειονεκτικές

Οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ηλείας έτσι όπως προσδιορίζονται και οριοθετούνται από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ είναι οι εξής:

Επαρχία Ηλείας:
Αγίας Άννης, Αγίας Κυριακής, Αγίας Τριάδος, Αγίων Αποστόλων, Αγνάντων, Ανδρωνίου, Αστρά, Αχλαδινής, Βουλιαγμένης, Γερακίου, Γουμέρου, Δαφνιώτισσας, Δούκα, Κακοταρίου, Καμένης, Καρυάς, Καυκωνίας, Κλαδέου, Κλινδιάς, Κορυφής, Κούμανι, Κουτσοχέρας, Κρυόβρυσης, Κρυονερίου, Κρυονέρου Πηνείας, Λάλα, Λαμπείας, Λουκά, Μάγειρα, Μαζαρακίου, Μηλεών, Νεμούτας, Νεράιδας, Ξηροκάμπου, Χελιδονίου, Ορεινής, Περιστερίου, Πέρσαινας, Πεύκης, Πευκών, Σκλίβας, Τσιαπιάνων, Φολόης, Ωλένης.

Επαρχία Ολυμπίας:
Δήμος Ανδρίτσαινας, Κοινότητες Ανηλίου, Αγίου Ηλία, Αλιφείρας, Αμυγδαλεών, Αρήνης, Βρεστού, Βρίνας, Γραίκα, Δραγωγίου, Θεισόας, Καλλίδονας, Καλλιθέας, Κάτω Φιγαλείας, Κουμουθρέκα, Κουφόπουλου, Κρυονερίου, Λεπρέου,Λιβαδακίου, Λινίσταινας, Μακίστου, Μάτεσι, Μηλέα, Μίνθης, Μυρωνίων, Ξηροχωρίου, Περιβολίων, Πετραλώνων, Πλατιάνας, Πρασιδακίου, Ροδιών, Ροδινών, Σμέρνας, Στομίου, Ταξιαρχών, Χρυσοχωρίου, Φαναρίου, Φιγαλείας, Φρίξας, Διασέλλων και Τρυπητής.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η περίοδος των προεκπτώσεων – Ξεκινούν 1η Νοεμβρίου οι εκπτώσεις
Προηγούμενο άρθρο
Ανοίγουν “παράθυρο” συνταξιοδότησης στα 55 κυρίως για ανέργους
Μενού