Freestudies learn English

Ποιοι απειλούνται με ανατροπές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις; Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης;

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 347

51a1Για 350.000 ασφαλισμένους που έχουν ήδη από τα τέλη του 2012 θεμελιώσει το δικαίωμα να λάβουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη όταν κλείσουν το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης χτυπά η καμπάνα του Ασφαλιστικού. Πρόκειται για μητέρες ανήλικων τέκνων, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 35ετία, οι οποίοι φέρονται να κινδυνεύουν να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 12 χρόνια παραπάνω προκειμένου να πάρουν πλήρη σύνταξη.

Κύκλοι της διοίκησης του ΙΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν έχει τεθεί από το Ταμείο στην κυβέρνηση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τέτοια σενάρια εξετάζονται υπό την πίεση της τρόικας.

Αν και οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων στην Ελλάδα από το 17% του ΑΕΠ το 2010 έχουν ήδη υποχωρήσει στο 14% του ΑΕΠ το 2013, η τρόικα εξακολουθεί να ζητεί εναρμόνιση της χώρας με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που είναι στο 12% του ΑΕΠ.

Η τρόικα θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη διετία 2013 -2014 δεν έχουν αποδώσει πλήρως, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και ως εκ τούτου η πλέον πρόσφορη λύση είναι η καθολική επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την πίεση της τρόικας για καθολική αύξηση του γενικού ορίου συντάξιμης ηλικίας στα 67 έτη φέρεται να εξετάζεται η κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που δόθηκε στους λεγόμενους παλαιούς ασφαλισμένους και που επέτρεπε σε μητέρες ανήλικων τέκνων, σε εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και σε όσους έχουν συμπληρώσει 35ετία να βγαίνουν στη σύνταξη ακόμη και στην ηλικία των 55 ετών. Αν αποφασιστεί η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να βγουν τελικά στη σύνταξη έπειτα από 7 έως και 12 χρόνια.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αυξάνοντας καθολικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μια 50χρονη μητέρα ανηλίκου με 25 χρόνια ασφάλισης που χρειαζόταν 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει πλέον να εργασθεί 17 χρόνια για να λάβει σύνταξη. Ακόμη, όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετία την τριετία 2010-2012 και περίμεναν να λάβουν σύνταξη στα 58, στα 60 ή στα 62, θα πρέπει πλέον να περιμένουν έως τα 67 έτη.

Σήμερα οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος ή πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας μέχρι τις 31/12/2012. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εφόσον είχαν τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης έως το τέλος του 2012 (εκ των οποίων οι 7.500 στο καθεστώς των βαρέων), θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους,.

Κατά πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις έχουν εξεταστεί και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, καθώς με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις (Ν.3865) το όριο ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένους που συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 διαμορφώθηκε στα 56 έτη.

Σημειώνεται ότι από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά όσοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου συμπληρώσουν 25ετία λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη στα 62.

2Δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως ισχύουν σήμερα- ούτε για τις γυναίκες που δικαιούνται πρόωρη σύνταξη λόγω ανήλικων τέκνων – δήλωσε στο Mega ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ακόμη, ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ. «Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας».

Είπε επίσης ότι θα μειωθούν τα εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς το ποσοστό της μείωσης. Πρόσθεσε ότι εάν δεν «κάναμε την παρέμβαση δεν θα υπήρχαν πλέον εφάπαξ».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει την Τρίτη στη Βουλή θα εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Τα 100 εκατομμύρια θα εξευρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1/12/2013.

Ογδόντα εκατομμύρια θα εξευρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας.

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από το Κέντρο Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε εισπρακτική εταιρία που ανήκει σε τράπεζα, η οποία οφείλει στο κράτος 7,5 εκατ. ευρώ. Από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα εξευρεθούν 150 εκατομμύρια.

Ακόμη ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Τέλος,. ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση και των προνοιακών επιδομάτων που δίνουν οι δήμοι.

Πηγή: εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Μενού