ΕΤΕπ: 550 εκατ. για την απασχόληση στην Ελλάδα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 288

αρχείο λήψης (1)Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί συνολικά μέχρι 550 εκατ. ευρώ για αυτοκινητοδρόμους, έργα υποδομής πραγματοποιούμενα από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους».Το δάνειο της ΕΤΕπ θα στηρίξει οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους όσον αφορά τον κύριο άξονα μεταφορών της χώρας (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη), ο οποίος ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας. Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω σε αυτόν τον κύριο άξονα. Η στήριξη της ΕΤΕπ προς το πρόγραμμα ελληνικών αυτοκινητοδρόμων αποτελεί την πρώτη απτή ενέργεια εκ μέρους ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού για την επανεκκίνηση κατασκευαστικών έργων τα οποία, λόγω της σημαντικής συμβολής τους στην απασχόληση και στην αύξηση του ΑΕΠ, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια χρηματοδοτική διευκόλυνση-πλαίσιο που θα παρέχει χρηματοδότηση σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η διευκόλυνση θα επιτρέψει στους οργανισμούς αυτούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, των εκπαιδευτικών υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, της αποκατάστασης δημόσιων κτιρίων, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και των τουριστικών υποδομών.

Με δεδομένες τις σημαντικές επενδυτικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και, παράλληλα, τους σημερινούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, η χρηματοδοτική αυτή διευκόλυνση της ΕΤΕπ θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών της χώρας.

Τα κεφάλαια αυτά, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Alpha Bank και 50 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα – δύο από τις σημαντικότερες ελληνικές τράπεζες, με εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων και μεγάλα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων προς ΜΜΕ – παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκε το 2012 ειδικά με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα.

Με την υπογραφή των νέων αυτών συμβάσεων, το συνολικό ύψος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜΜΕ από το 2012 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το δάνειο προς την Παγκρήτια Τράπεζα περιλαμβάνει, ως πιλοτικό σχήμα, ένα σκέλος ειδικά για τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους». Αυτό το νέο προϊόν της ΕΤΕπ χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εντάσσεται στο πρόγραμμα υπέρ της απασχόλησης των νέων που θέσπισε η ΕΤΕπ τον Ιούλιο 2013 ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των κρατών μελών και της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2013. Το εξειδικευμένο αυτό προϊόν προορίζεται για τις χώρες στις οποίες οι συνθήκες της αγοράς εργασίας είναι δύσκολες για τους νέους.

Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ στους τομείς της βιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, οι οποίες πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την απασχόληση νέων:

* Εχουν προσθέσει στο προσωπικό τους τουλάχιστον έναν νέο κατά το τελευταίο εξάμηνο (ή προτίθενται να προσθέσουν έναν νέο μέσα στο επόμενο εξάμηνο) υπολογιζόμενο από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με τη συμμετέχουσα στο πρόγραμμα τράπεζα

* Προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση σε νέους ή προγράμματα πρακτικής άσκησης για νέους

* Συνεργάζονται με ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης, τεχνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ή πανεπιστήμιο για την απασχόληση νέων (π.χ. στο πλαίσιο προγραμμάτων θερινής πρακτικής άσκησης).

Πηγή : euro2day.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
7.879 θέσεις εργασίας σε 12 Περιφέρειες . Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες και τις περιοχές.
Προηγούμενο άρθρο
180 άνεργοι σε επιδοτούμενο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη
Μενού