Χαμηλότοκα δάνεια σε 7.000 αγρότες και 250 επιχειρήσεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 221

agrotisΜε πρωτοβουλία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργήθηκε και ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες τη λειτουργία του, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), συνολικού κεφαλαίου 253 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο».

Ήδη οι περίπου 7.000 αγρότες με εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης και οι 250 μεταποιητικές επιχειρήσεις με εγκεκριμένα σχέδια μεταποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γκισέ της Τράπεζας Πειραιώς για να λάβουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3,8 %, όταν σήμερα στην τραπεζική αγορά τα επιτόκια ξεκινούν από το 8%.   Έτσι ενισχύεται η ρευστότητα, η επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αφού δημιουργούνται και επεκτείνονται τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, εκτροφεία σαλιγκαριών ακόμα και μονάδες μεταποίησης αρωματικών φυτών σε όλη τη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό στηρίζεται, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  ουσιαστικά και έμπρακτα η γεωργική επιχειρηματικότητα μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης και τα Σχέδια Μεταποίησης. Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση 7.735 Σχεδίων Βελτίωσης εκ των οποίων εγκρίθηκαν οριστικά 6.540 συνολικής δημόσιας δαπάνης 488 εατ. ευρώ. Σε ότι αφορά δε τις επενδύσεις στο τομέα της μεταποίησης το Υπουργείο στηρίζει 300 μεταποιητικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα με κονδύλια ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη δημιουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αποδοχή της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα, η  επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παραγωγών στη δανειοδότηση, με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια. Το αγροτικό Τ.Α.Ε. χρηματοδοτείται με 115.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253.000.000 ευρώ θα διαμορφωθεί με την επένδυση, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ιδίων κεφαλαίων ύψους 138.000.000 ευρώ.

Η  Τράπεζα Πειραιώς επελέγη από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάδειξη συνεπενδυτή του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το αποτέλεσμα του οποίου εγκρίθηκε, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, από την Επενδυτική Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με τα κεφάλαια αυτά, μέσω του  Τ.Α.Ε., θα παρέχονται χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες  και επενδυτές με εγκεκριμένες δράσεις στα Σχέδια Βελτίωσης («Μέτρο 121»), σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων («Μέτρο 123Α») και σε αυτούς που κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των «Μέτρων 311, 312, 313Β» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το επιτόκιο των δανείων, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κυμαίνεται σήμερα στο 3,87% (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του Ν.128/75) και για τους λοιπούς επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%, που αποτελεί ένα προνομιακό επιτόκιο δανεισμού για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στον αγροτικό τομέα.

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε, οι αγρότες που θα επωφεληθούν από το μέτρο, να εξαιρούνται από τον κανονισμό των κρατικών ενισχύσεων, που ισχύει για τις επιχειρήσεις και επομένως να μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων de minimis.

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του Αγροτικού Τ.Α.Ε., ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλλουμε καθημερινά προσπάθειες για να επιλύσουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να ενισχύσουμε τη ρευστότητά του, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Σήμερα ανακοινώνουμε ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που αποτελεί  σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για την ενίσχυση της ρευστότητας, της επιχειρηματικότητας και της  ανάπτυξης του τόπου μας, καθώς διευκολύνει  την πρόσβαση των παραγωγών σε δανειοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια, της τραπεζικής αγοράς.

Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες στους δικαιούχους των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Βάζουμε λοιπόν εμείς κάποια χρήματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  της τάξεως περίπου  των 115 εκατ. ευρώ, κάποια χρήματα βάζει η τράπεζα και δημιουργείται ένα Ταμείο της τάξεως των 253 εκατομμυρίων ευρώ, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επομένως, δημιουργούμε ένα κεφάλαιο για να λυθούν  γρήγορα τα προβλήματα εγγυοδοσίας των νέων αγροτών που έχουν εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης και των μεταποιητών που έχουν εγκεκριμένα σχέδια μεταποίησης των μεταποιητικών βιομηχανιών, προκειμένου να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι επενδύσεις στους τομείς αυτούς».

Πηγή : e-dimosio.gr

Μενού