Freestudies learn English

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι νέοι φόροι ακινήτων. Δείτε τις παγίδες που κρύβει το νέο νομοσχέδιο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 274

FOROIε θρίλερ εξελίσσεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων στη Βουλή. Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου) αφού το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρουσιάσει τελικά ένα νομοσχέδιο «3 σε 1» για να προλάβει και τις ημερομηνίες ψήφισης πριν διακόψει τις εργασίες της η Βουλή στις 21-22 Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο του νέου φόρου γράφεται και ξαναγράφεται σε συνεννόηση με την Τρόικα, αλλά πρέπει να είναι και «στα μέτρα» των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Θα ενσωματώνει όμως πιθανότατα και άλλα δύο φορολογικά νομοσχέδια, που αφορούν αλλαγές στον φόρο εισοδήματος αλλά και στα πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Ωστόσο αν τελικά το νομοσχέδιο κατατεθεί έως την ερχόμενη Πέμπτη, ο χρόνος που θα απομένει στη Βουλή για να συζητηθεί και να ψηφιστεί θα είναι ελάχιστος. Λόγω του μεγέθους του νομοσχεδίου μάλιστα, δεν φαίνεται δυνατόν να υπάρξουν περιθώρια για πολλές και ουσιαστικές αλλαγές, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να βρεθούν στο δίλημμα αν θα το ψηφίσουν «ως έχει» χωρίς μεταβολές (για τις οποίες θα έπρεπε να ενημερωθεί ξανά η Τρόικα) ή αν τελικά θα καταψηφιστεί, προκαλώντας τριγμούς με απρόβλεπτες συνέπειες στην συνοχή της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν.

Το πρόβλημα είναι όμως πως πολλοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει πως μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους να μην φορολογηθούν οι αγρότες ή ειδικές κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων. Αν θα αλλάξουν στάση, θα φανεί ακριβώς λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν όλοι θα κληθούν να λάβουν την ευθύνη των αποφάσεών τους.

Ποιοι χάνουν και ποιοι διασώζονται

Στην σημερινή μορφή του πάντως το νομοσχέδιο κρύβει παγίδες, κυρίως για όσους έχουν αστικά ακίνητα (ιδίως μονοκατοικίες) , τους κατόχους αγροτεμαχίων (που σήμερα είναι αφορολόγητα) άλλα και αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη την χωρά κρύβει το νομοσχέδιο για το Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Βουλή!

Ισχυρό θα είναι και το χτύπημα σε όσους έχουν αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα, γιαπιά, οικοδομές, τα οποία θα φορολογηθούν βάρια, πάρα το γεγονός ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν παράγουν κάποιο εισόδημα στο ιδιοκτήτες τους.

Το τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία:

1) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως έρχεται διπλό χτύπημα καθώς

α) επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις μονοκατοικίες και

β) επιβάλλεται φόρο και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται! Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου!

2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν.

Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.).

4) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα – ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μενού