ΑμεΑ: Ευκολότερη πρόσβαση στις ιστοσελίδες του Δημοσίου

Κοινοποιήστε το άρθρο

EFAΌλες οι ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι φορείς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, κατόπιν απόφασης των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέποντας σε πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν δυσκολία πρόσβασης στις δημόσιες ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

«Προς το παρόν μόνο το ένα τρίτο των δημόσιων δικτυακών τόπων είναι προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρίες κι αυτό έχει προβλήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί αυτή η ανισότητα που αφορά ΑμεΑ και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που είναι αποκομμένοι κι έχουν ανάγκη από την εύκολη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα μπροστά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κι ένα μεγάλο βήμα για τα άτομα με αναπηρία, διότι τους δίνει την πρόσβαση που δικαιούνται. Χαίρομαι ακόμα γιατί είναι ένα βήμα μπροστά και για την Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό νόμο που προετοιμάστηκε από Έλληνες και πρέπει να ψηφιστεί από την Ελληνική Προεδρία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ηλία Ιακωβίδη που ήταν ο υπεύθυνος από την πλευρά της Κομισιόν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάνη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε στην προετοιμασία του νόμου», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης που εισηγήθηκε την τροπολογία.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία επιβάλει να είναι πλήρως προσβάσιμες όλες οι δημόσιες ιστοσελίδες για όλες τις πιθανές υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν κι όχι μόνο για τις 12 κατηγορίες που είχαν αρχικά προταθεί από την Κομισιόν.

«Θέλουμε να εφαρμοστεί παντού κι όχι μόνο για παροχές κοινωνικής ασφάλισης, προσωπικά έγγραφα ή εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως για παράδειγμα προέβλεπε αρχικά η πρόταση. Θέλουμε να επεκταθεί ο νόμος και σε ιστοσελίδες των ιδιωτικών φορέων που ασκούν δημόσια καθήκοντα, όπως η παροχή θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ή για υπηρεσίες που αφορούν τη μεταφορά ή τη φροντίδα των παιδιών αλλά και όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Το περιεχόμενο σε αυτές τις ιστοσελίδες θα πρέπει να μπορεί να προσεγγιστεί με μια φορητή συσκευή όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet και θα πρέπει να έχουν προσβασιμότητα όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες. Επιπλέον, ευχαριστώ τους συναδέλφους που αποδέχθηκαν την πρόταση μου για το χρόνο εφαρμογής. Έτσι, όλο το περιεχόμενο των νέων ιστοσελίδων θα πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες από την αρχή του 2015 και όλο το περιεχόμενο των υφιστάμενων σελίδων θα πρέπει να προσαρμοστεί πλήρως μέχρι τις αρχές του 2017.

Στόχος μου δε είναι να υπάρξει πλήρης συμφωνία κατά την τριμερή διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα, ώστε να ψηφιστεί με την πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο και να γίνει νόμος στην περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Να σημειωθεί τέλος, πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 761.000 ιστοσελίδες του δημόσιου τομέα στην ΕΕ, που προσφέρουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο από αυτές πληρούν τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές από αυτές που είναι σε απευθείας σύνδεση με δημόσιες υπηρεσίες είναι δύσκολο ή αδύνατο να προσφέρουν πρόσβαση για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *