Φόρος «διασποράς» με εκπτώσεις στα ακίνητα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 210

akinitaΣύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος”, διπλό φόρο για ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, καταβολή του σε έξι μηνιαίες δόσεις εντός του 2014, εκπτώσεις και απαλλαγές για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και ευπαθείς ομάδες και μεσοσταθμική μείωση 16% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο βασικός φόρος θα επιβαρύνει από το 2014 όλες τις κατηγορίες ακινήτων, κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% σήμερα αλλά και παράταση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων έως τα τέλη του 2014.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Φόρος εισάγει ένα νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων καθώς θεσμοθετείται η επιβολή τόσο φόρου ανά ακίνητο όσο και συμπληρωματικού φόρου. Ο βασικός φόρος θα επιβαρύνει από το 2014 όλες τις κατηγορίες ακινήτων, κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.ά.).

Ο συμπληρωματικός φόρος αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας στα πρότυπα του ΦΑΠ, ο οποίος καταργείται αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ.

Εξι δόσεις

Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου θα καταβληθεί του χρόνου τον Ιούλιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο (έξι μηνιαίες δόσεις), ενώ για το 2015 προβλέπεται η πληρωμή του φόρου σε εννιά δόσεις.

Πιο αναλυτικά, ο φόρος θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται ως εξής:

Στα κτίρια ο συντελεστής του βασικού φόρου κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο.

Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων κ.ά.).

Ο φόρος θα είναι χαμηλότερος κατά 16% μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με το έκτακτο τέλος.

Στα οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια.

Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

Στα αγροτεμάχια ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα από 1,5 ευρώ το στέμμα που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο νόμου.

Ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων.

Το αφορολόγητο όριο τίθεται στις 300.000 ευρώ.

Οι συντελεστές θα φθάνουν το 1% για άνω των 800.000 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΣΠΑ: Πρόγραμμα κατάρτισης «voucher» για 1.300 άνεργους πτυχιούχους του κλάδου της Υγείας
Προηγούμενο άρθρο
Προσωρινή σύνταξη… το 95% της τελικής
Μενού