Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 238

new_logo_ikaΜε εγκύκλιο του ΙΚΑ, ερμηνευτική του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, επέρχονται αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση αλλάζοντας τα δεδομένα για συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας κυρίως για τις γυναίκες μητέρες ανηλίκων, ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ και για όσους κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εργασία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι, κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ, κατά τον χρόνο που συμπληρώνουν:

α) είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος.

β) είτε την ηλικία – στις περιπτώσεις των γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας στη μεικτή ασφάλιση για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Από τη μεριά της ΓΣΕΕ, σχετικά με την εγκύκλιο του ΙΚΑ επισημαίνεται ότι “με πολιτικές μικρότητες και παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο η Κυβέρνηση αυξάνει εν μια νυκτί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με μια απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου εγκύκλιο την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, καταργεί την ενότητα της ασφαλιστικής συνέχειας και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 12 χρόνια για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση της καταστροφικής αυτής εγκυκλίου που ανατρέπει τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο.”

Ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας, συνεχίζει ακάθεκτη, ακόμα και μέσω ψευδοερμηνευτικών και μη σύννομων εγκυκλίων του ΙΚΑ, να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους, και κυρίως σε μητέρες με ανήλικα παιδιά, οδηγώντας τους ως συνταξιούχους, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Η εγκύκλιος αυτή του ΙΚΑ πρέπει άμεσα να αποσυρθεί και το Υπουργείο Εργασίας να σταματήσει επιτέλους μέσω δήθεν ερμηνευτικών εγκυκλίων να χειροτερεύει στην πράξη τις ίδιες τις αρνητικές διατάξεις νόμων που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν.”

Μενού