Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική κατάσχεση καταθέσεων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 192

forodiafigiΕνεργοποιείται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο.Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών, από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών, να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση με βάση τα ποσά των χρεών του.

Την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών, με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα με τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων στις τράπεζες.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές από τις Δ.Ο.Υ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών από την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.

Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες με αυστηρούς όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους, αφού θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορολογικών αρχών για την οικονομική κατάσταση του ελεγχόμενου οι οποίες σήμερα ήταν χρονοβόρες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μενού