Έως το τέλος του έτους θα δοθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε αγρότες

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 217

agrotis«Ένεση ρευστότητας» θα χορηγηθεί σε χιλιάδες αγρότες έως το τέλος του 2013, με την πληρωμή περίπου 1,15 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται η εξόφληση ύψους, 1 δισ. ευρώ, της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013, καθώς και η πληρωμή ενστάσεων Εξισωτικής Αποζημίωσης παλαιοτέρων ετών, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Άμεσα αναμένεται η καταβολή της τρίτης δόσης, ύψους 23 εκατ. ευρώ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ενώ σταδιακά έως το τέλος του 2013 θα γίνουν οι πληρωμές διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (65 εκατ. ευρώ), μέτρων του Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (8 εκατ. ευρώ) καθώς και η καταβολή 27 εκατ. ευρώ σε καπνοπαραγωγούς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας (ΕΕ) στη γεωργία και την αλιεία. Όπως είπε, στην κορυφή αυτών βρίσκεται η διευθέτηση όλων των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στη νέα κατάσταση. Η νέα ΚΑΠ ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2015 και κατά συνέπεια οι εκτελεστικοί κανονισμοί θα προωθηθούν επί ελληνικής Προεδρίας και θα πρέπει να εγκριθούν πριν τη λήξη της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το 2014 ισχύει μεταβατικό καθεστώς.

Στον τομέα της γεωργίας, η ελληνική Προεδρία θα δώσει, επίσης, μεγάλη σημασία στην πρόοδο των εργασιών των νέων νομοθετικών προτάσεων ή και εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο για την ΕΕ, όσο και τη χώρα μας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, την πολιτική ποιότητας της ΕΕ και τις βελτιώσεις στη λειτουργία βασικών προϊόντων της ΚΟΑ, όπως είναι τα φρούτα και το γάλα. Επίσης, θα προσπαθήσει να προωθήσει το πρόγραμμα διανομής γάλακτος, φρούτων και άλλων γεωργικών προϊόντων σε μαθητές.

Στον φυτοϋγειονομικό τομέα, η ελληνική Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουν τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοθετικό πακέτο για την υγεία των φυτών και των ζώων, με στόχο μία ασφαλέστερη αγροδιατροφική αλυσίδα και ένα εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο για μία ανταγωνιστικότερη ΕΕ.

Όσον αφορά την αλιεία, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της ΚαλΠ (Κοινή Αλιευτική Πολιτική), προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας αποτελούν η υιοθέτηση του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), για τον οποίο ακόμη υπάρχουν δυσκολίες, και το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική εκφόρτωση των αλιευμάτων.

Πηγή:  e-dimodio.gr

Μενού