Ευκαιρίες εξόδου για τους παλαιούς ασφαλισμένους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 27

ethnosΣύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες. Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν για τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ – ΟΑΕΕ

Ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς ισχύει για 400.000 «παλαιούς» ασφαλισμένους, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Κερδισμένοι είναι κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, που -παρά τις αλλαγές στο Aσφαλιστικό- διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Συγκεκριμένα, σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (στα ειδικά Tαμεία) παραμένει σε ισχύ η διάταξη που επιτρέπει την «έξοδο» με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία, καθοριστικός παράγοντας είναι το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις στα όρια ηλικίας.

Ακόμα ευνοϊκότερες διατάξεις ισχύουν στο Δημόσιο για τις γυναίκες που είναι έγγαμες και έχουν ανήλικα τέκνα. Συγκεκριμένα, μπορούν να αποχωρήσουν με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Οσον αφορά στους εκπαιδευτικούς που έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983 μπορούν να αξιοποιήσουν διάταξη για έξοδο με 30 έτη ασφάλισης κα τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Προσοχή, καθώς για τους παλαιούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο υπάρχει ειδικό «πλαίσιο» αναφορικά με τη διαδοχική ασφάλιση. Σε περίπτωση που υπάρχει χρόνος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται να αναγνωριστεί στο Δημόσιο. Αυτό είναι εφικτό με εξαγορά και καταβολή για τον εν λόγω χρόνο εισφορών που φτάνουν κάθε φορά στο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τη στιγμή της αίτησης.

Αντιθέτως, στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Οι ρυθμίσεις είναι ενιαίες για το σύνολο των ασφαλισμένων, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.

Επομένως για την «έξοδο» με 35ετία απαιτείται η συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, το οποίο μάλιστα σταδιακά αυξάνεται. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ οι μισθωτοί που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 αποχωρούν με 35ετία στα 58. Τη διετία 2011- 2012 ισχύουν μεταβατικές διατάξεις με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Από φέτος -όσοι δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα- μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών.

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Φ.Γεννηματά: “θα παραμείνουν στις θέσεις τους 500 εκ των 818 εργαζομένων στα πέντε εργοστάσια των ΕΑΣ”
Προηγούμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: δουλειά με 925 ευρώ το μήνα για 75.000 νέους
Μενού