Freestudies learn English

Τελικά, Είμαστε η γενιά των ΝEETs ; ΟΑΕΔ : Ενημερωθείτε σχετικά με το νέο φαινόμενο νέοι που ασχολούνται με πληροφορική

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 382
112Τι σημαίνει ο Όρος ΝΕΕTs ; 
NEETs είναι ένας όρος που γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία για να περιγράψει τη νεολαία που έχει τεθεί στο κοινωνικό περιθώριο. Πρόκειται για ένα ακρωνύμιο Not In Education, Employment or Training, δηλαδή Εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης ή Κατάρτισης. 
Αφορά νέους ηλικίας 15-24 ετών, με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο, που είναι άνεργοι και δεν έχουν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, είναι δηλαδή “απόντες” από κάθε μείζονα θεσμική μέριμνα του Κοινωνικού Κράτους.
7 στοιχεία τα οποία προκύπτουν τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας : 
1) Οι NEETs αν και δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, εντούτοις τόσο η διακύμανσή τους (διόγκωση), όσο και η περιφερειακή τους συγκέντρωση που εντοπίζεται κυρίως στα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Νότου, καταδεικνύουν σαφώς την άμεση διασύνδεσή του φαινομένου με τις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και με τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.

2) Η Ελλάδα, με το 16,9% του νεανικού της πληθυσμού να εκτοπίζεται στο «εργασιακό και εκπαιδευτικό πουθενά» τοποθετείται στις πρώτες θέσεις εντός της “Ε.Ε. των 28” αναφορικά με τους NEETs. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, το ποσοστό αυτό αναλογεί σε περίπου 199.468 άτομα από 15 έως και 24 ετών, που ζουν στην Ελλάδα.

3) Οι NEETs στην Ελλάδα εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στο Κοινωνικό Κράτος και ταυτόχρονα εκφράζουν έντονη δυσφορία για το πολιτικό σύστημα.

4) Οι νέοι με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση NEET, καθώς επίσης οι νεαροί μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία, οι νέοι με πολύ σοβαρά προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας και όσοι εμφανίζουν βεβαρημένο οικογενειακό background.

5) H οικογένεια, ένας ζωτικός θεσμός της ελληνικής κοινωνίας, διαδραματίζει τον βασικότερο υποστηρικτικό ρόλο για τους NΕΕΤs, βοηθώντας τους οικονομικά και ψυχολογικά, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας ενώ παράλληλα λειτουργεί ως «προστατευτικό πλαίσιο» που περιορίζει -ως ένα σημείο- συναισθηματικές εξάρσεις ακραίας μορφής που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές – κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. στην Αγγλία.

6) Οι ΝΕΕΤs εξακολουθούν να θέτουν σαν βασική προτεραιότητα την (επαν)ένταξή τους στην αγορά εργασίας και δευτερευόντως την επιστροφή τους σε κάποιας μορφή μαθησιακής διαδικασίας εκφράζοντας τις χαμηλές προσδοκίες τους για την αποτελεσματικότητα και τις ευκαιρίες που προσφέρει το υποσύστημα «εκπαίδευση – κατάρτιση – απασχόληση» από το οποίο απέχουν κυρίως λόγω στρεβλώσεων ή συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και όχι από προσωπική βούληση.

7) Η έμφυλη διάσταση στην ανθρωπογεωγραφία των NEETs είναι έντονη με τις γυναίκες να αποτελούν την πλειοψηφία των “αποκλεισμένων” ατόμων.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της «χαμένης γενιάς» που διαπιστώνει η έρευνα είναι:

  • Το 75% δεν έχει παρακολουθήσει κανένα πρόγραμμα κατάρτισης.
  • Το 42,9% έχει εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο για οικονομικούς λόγους.
  • Το 83,3% βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας.
  • Το 96,6% θεωρεί ότι ο ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κόστους και το 78,4% φοβάται ότι έχει χαθεί μια ευκαιρία, καθώς η περιστολή των δαπανών έχει οδηγήσει στο να μην είναι εφικτές οι κοινωνικές δαπάνες.
  • Το άγχος αποτελεί για το 54,6% ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τη σωματική υγεία τους.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με το νέο κύμα:  
 

Για πρώτη φορά το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και το ΚΕΑΔΙΚ του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την GPO, πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη πρωτογενής έρευνα με στόχο την ανίχνευση, χαρτογράφηση και την αποτύπωση του φαινομένου των NEETs στη χώρα μας και παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιλίου την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου
Ένα από τα συμπεράσματα -ίσως και το πιο σημαντικό – που προέκυψαν απο την εκδήλωση είναι το εξης:

“«Πεταμένους» στα τάρταρα του μνημονίου και της διαρκώς συνεχιζόμενης ύφεσης έχει ησυγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περίπου 200.000 νέους έως 24 ετών οι οποίοι βρίσκονται στην ανεργία, με το Κράτος, να μην τους προσφέρει ούτε τη δυνατότητα εκπαίδευσης, ούτεκατάρτισης, δηλαδή μιας έστω ευκαιρίας να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και, φυσικά, στο κοινωνικό σύνολο.”

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας παρέστησαν και τοποθετήθηκαν για το φαινόμενο των NEETs, μεταξύ άλλων, η κα Μαριέττα Γιαννάκου. Η επικεφαλής της Κ.Ο. της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών πιλοτικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της απασχόλησης σε περιοχές όπου έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας.

Επίσης, ο κ. Απόστολος ΑλεξόπουλοςΒουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ & αν. καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας νέων, σταθερών και μακροπρόθεσμα βιώσιμων θέσεων εργασίας.

 

Ο κ. Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός ΔιευθυντήςΙΝΕ – ΓΣΕΕ, επισήμανε την απαίτηση ένταξης του δείκτη απασχόλησης – ανεργίας στα τρία μακροοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης της ΕΕ (χρέος, έλλειμμα, πληθωρισμός). Τόνισε δε την προστιθέμενη αξία της παραγωγικής αξιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τη δημιουργία «clusters» (συστάδες επιχειρήσεων

Στη συζήτηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο Ιλίου δόθηκε βαρύνουσα σημασία στη συμβολή του θεσμού της ελληνικής οικογένειας που εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη και σήμερα -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και σε διεθνές επίπεδο- ένα ισχυρό συνεκτικό πλέγμα, που προσπαθεί να συγκρατήσει στους κόλπους του τα άτομα αυτά, ώστε να μην εγκλωβιστούν οριστικά στο περιθώριο της κοινωνίας μας.

Στο επαγγελματικό πουθενά βρίσκεται το 16.9% των νέων στην Ελλάδα. Η κρίση τους άφησε χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση. Τους είναι αδύνατον να βρουν δουλειά και μένουν αδρανείς. Οι έρευνες τους ονομάζουν Neets. Μπορεί να μην γνωρίζουν πολλοί τον όρο γνωρίζουν όμως τη σημασία του.

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, προγράμματα όμως υπάρχουν.

Τη λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο, μπορεί να δώσει ένα κλικ στη σελίδα του ΟΑΕΔ. Υπάρχει μάλιστα πρόγραμμα 12μηνης εργασίας για νέους που επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι λοιπόν, νέοι που ασχολούνται με πληροφορική θα μπορούν από σήμερα μέχρι την άλλη Παρασκευή να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για 5μηνη απασχόληση σε δήμους και φορείς του δημοσίου.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Από τον Ιανουάριο οι αιτήσεις για Προσλήψεις στο Λιμενικό
Προηγούμενο άρθρο
Aνάδειξη έξι (6) υποτρόφων εσωτερικού για προπτυχιακές σπουδές, που υπάγεται στην Άμεση Διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών
Μενού