Σύνταξη με λιγότερα από 20 χρόνια – Ενημερωθείτε για τα “παράθυρα” που ανοίγουν

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 52

συνταξειςΔέκα διατάξεις επιτρέπουν την έξοδο στη σύνταξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν λιγότερα από 20 έτη στην αγορά εργασίας. Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το Ταμείο αλλά και το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, με κερδισμένους όσους είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2012.

Οι διατάξεις αυτές δίνουν την δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη και σε ασφαλισμένους που λόγω ανεργίας δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνήθως η “έξοδος” γίνεται με 25ετία.

piunakas100Σημειώνεται πως για την συντριπτική πλεινότητα των εργαζομένων το δικαίωμα “κλειδώνει” με την ταυτόχρονη ύπαρξη των ετών ασφάλισης και του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας.

Για παράδειγμα οι άντρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) πρέπει ταυτόχρονα να έχουν και το 65ο έτος για να κλειδώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Εξαίρεση αποτελούν οι μητέρες ανηλίκων, καθώς δεν χρειάζεται να έχουν το όριο ηλικίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κλειδώνει μόνο με τα απαιτούμενα έτη

pinakas 101

ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου και στη συνέχεια η

“έξοδος” γίνεται όποτε συμπληρωθεί το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι διατάξεις του ΙΚΑ για τις μητέρες μπορούν να εφαρμοστούν και σε όσες ασφαλισμένες των ΔΕΚΟ και των τραπεζών το επιθυμούν.

Όσον αφορά στο Δημόσιο ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για έγγαμες γυναίκες και για μητέρες που πρόλαβαν να ασφαλιστούν πριν από το 1983.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η πόρτα εξόδου μπορεί να ανοίξει με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 στο ειδικό αυτό καθεστώς και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

Πάντως όσοι εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν μέχρι το τέλος του 2012 να θεμελιώσουν δικαίωμα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Από το 2013 και μετά για τη μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων (εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες όπως τα βαρέα) πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 62έτος.

pinakas 99

103102

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: enikos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Προηγούμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: Ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις σχετικά με την επιδότηση των νέων επιχειρηματιών
Μενού