Προσδοκίες πρόσληψης αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 206

ΑΣΕΠ99Στον αστερισμό των προσλήψεων ή της προσδοκίας για πρόσληψη προσωπικού κινείται η κυβέρνηση. Τώρα κάνει «ζουμ» στην αγωνία των περίπου 6.000 επιτυχόντων σε παλιούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή σε προκηρύξεις υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ οι οποίοι, αν και έχουν διατεθεί προς διορισμό, παραμένουν από το 2009 αδιόριστοι. Σε αυτή τη φάση εστιάζει στους αδιόριστους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά σε μια κίνηση που εμφανίζεται ως «πράσινο φως» για την τοποθέτησή τους σε θέσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο των προσλήψεων του 2014.

Δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό

Οι επιτυχόντες, μέσω ΑΣΕΠ, σε ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο «περίμενε» για διορισμό καλούνται να καταγραφούν-απογραφούν εκ νέου, για να καθορισθεί ο ακριβής αριθμός τους, μια και μόνο κατά προσέγγιση υπολογίζεται. Παράλληλα, τους ζητείται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που αφορούν τα προσόντα τους, προφανώς για να… ξεχωρίσουν εκείνοι που απέκτησαν και άλλους τίτλους σπουδών στο μεταξύ, ώστε να τοποθετηθούν σε θέσεις που προσιδιάζουν στις δεξιότητές τους! Στους προς απογραφή περιλαμβάνονται και οι επιλαχόντες, οι οποίοι με απόφαση του ΑΣΕΠ αναπλήρωσαν επιτυχόντες που δεν είχαν αποδεχθεί να διατεθούν ως διοριστέοι.

Έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να «ανεβάσει» το ζήτημα των προσλήψεων, ώστε και να προσποριστεί πολιτικά οφέλη σε μια παρατεταμένη προεκλογική πορεία, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για αποκλιμάκωση των αντιδράσεων εν όψει των απολύσεων που έρχονται, των καταργήσεων ΝΠΙΔ και της λήξης του χρόνου διαθεσιμότητας που οδηγεί στην έξοδο από το Δημόσιο.

Ποιους αφορά

Η πρόσκληση διευκρινίζει ότι αφορά τους αδιόριστους επιτυχόντες ΠΕ και ΤΕ που«περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων (υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), οι οποίοι δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση διάθεσης από το ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση – αναπλήρωση διοριστέων από 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα».

Πρόκειται ουσιαστικά για «δεξαμενές» από τις οποίες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλει να αντλήσει προσωπικό, κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του, για να καλύψει θέσεις που προκύπτουν από απολύσεις με την αναλογία «1 προς 1» (μία πρόσληψη για μία απόλυση) και «1 προς 5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις).

Αυτά προκύπτουν πίσω από τη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία σημειώνεται ότι στο πλαίσιο προγραμματισμού των προσλήψεων που πρόκειται να διενεργηθούν εντός του 2014 το ΑΣΕΠ καλεί μόνο τους επιτυχόντες σε ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ από σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, ως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους.

Το who is who των αδιόριστων του ΑΣΕΠ

Ως κρίσιμο χρονικό ορόσημο τίθεται το 2009. Από τότε εγκλωβίστηκαν και έμειναν περιμένοντας την πρόσληψή τους πολλοί διοριστέοι. Μέσα σε εκείνη τη χρονιά ήταν πλήθος οι επιτυχόντες, ακόμα και από το 2007, για τους οποίους δεν είχε εκδοθεί η πράξη διορισμού τους είτε, όπως συνέβη με γραπτούς διαγωνισμούς, εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα σε ΦΕΚ αλλά δεν πρόλαβαν να διοριστούν.

Το ίδιο έγινε και με επιτυχόντες του 2010. Τους «πήρε η μπάλα» του παγώματος των προσλήψεων που ίσχυσε πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 αλλά και στη συνέχεια, λόγω της οικονομικής κρίσης, με μνημονιακούς νόμους ανεστάλησαν οι προσλήψεις αρχικά ως τον Δεκέμβριο του 2013 και ακολούθως ως τον Δεκέμβριο του 2015. Μετά ήρθε και τρίτο νομοθέτημα που παρέτεινε την αναστολή προσλήψεων ως το 2016 ειδικά για προσωπικό Δευτεροβάθμιας Επαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκαπίδευσης στους ΟΤΑ.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων που ζητείται σήμερα αφορά ως επί το πλείστον διοριστέους από τους γραπτούς διαγωνισμούς του έτους 2008 2Π, 3 Π, 4 Π, 5 Π εκπαιδευτικών, πάνω από δέκα προκηρύξεις Κ (υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ) της περιόδου 2008-09, δεκάδες προκηρύξεις του διαστήματος 2008-2009 που διενήργησαν διάφοροι φορείς, κυρίως ΝΠΔΔ και δήμοι και το ΑΣΕΠ έλεγξε τα αποτελέσματα (προκηρύξεις Μ).

Η… αριθμολογία των διοριστέων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ

Για τον αριθμό των διοριστέων, όλων των κατηγοριών (ΥΕ, ΔΕ, ΠΕ), από το 2009 και μετά υπάρχουν εκτιμήσεις και κατά προσέγγιση υπολογισμοί. Τον Μάιο του 2013, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλη Οικονόμου ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης είχε αναφερθεί σε περίπου 10.000 διοριστέους που περιμένουν από το 2009 να διοριστούν.

Είχε επισημάνει ότι είναι αδύνατον να δώσει τον ακριβή αριθμό κατά υπουργείο και κατά φορέα, γιατί στα διαστήματα αυτά γίνονται διορισμοί. Μερικές χιλιάδες -λίγες- διορίζονται κάθε χρόνο με βάση τον κανόνα «ένα προς πέντε» από τους πίνακες των διοριστέων του ΑΣΕΠ, είχε αναφέρει. Το ΑΣΕΠ ξέρει μόνο πόσοι είναι οι διοριστέοι, αναρτά τους πίνακες και εκεί σταματάει η αρμοδιότητά του, μια και ως υπηρεσία δεν κρατάει κατάσταση αυτών που δεν έχουν διοριστεί ακόμα.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε υπογραμμίσει τότε ο κ. Μανιτάκης, ζήτησε από τους φορείς να του στέλνουν πίνακες διορισθέντων, αλλά ταυτόχρονα να στέλνουν και πόσοι εν τω μεταξύ κάθε χρόνο διορίζονται. «Με βάση έναν πρώτο υπολογισμό που μπορούμε να κάνουμε, μπορώ να σας πω με κάθε σχετική βεβαιότητα ότι αυτοί είναι πάνω από δέκα χιλιάδες στο σύνολο του ελληνικού Δημοσίου» είχε προσθέσει.

Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του επιτελείου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι διοριστέοι φτάνουν τους 6.000. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να καθορισθεί με σαφήνεια, μέσω της απογραφής, ο αριθμός των επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ σε ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ, ώστε να απορροφηθούν, με βάση τα προσόντα τους, κατά τις προσλήψεις που θα γίνουν φέτος.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προσανατολίζονται για φέτος σε συνολικά 10.000 προσλήψεις. Ωστόσο, δεν αρκεί κάποιος να είναι αδιόριστος ΠΕ και ΤΕ διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή επιτυχών σε προκήρυξη υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Χρειάζεται να «κουμπώσουν» τα προσόντα του με τις θέσεις που θα διατεθούν για να διορισθεί και βέβαια οι προσλήψεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο των αιτημάτων φορέων για την κάλυψη αναγκών στο Δημόσιο, να ταιριάξουν με τους διοριστέους.

Πηγή: Βήμα

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Διευθυντικά στελέχη καταστημάτων ζητάει η εταιρεία Κωτσόβολος
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι είναι οι τυχεροί που θα δουν αύξηση από 9 έως 97 ευρώ στους μισθούς
Μενού