Με σταυρό η εκλογή των ευρωβουλευτών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 61

images (7)Με σταυρό» και όχι με λίστα θα εκλεγούν οι Ελληνες ευρωβουλευτές από τις κάλπες του Μάη, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να προωθήσουν άμεσα νομοθετική ρύθμιση που αλλάζει «θεαματικά» τον «Χάρτη» της διαδικασίας και της αναμέτρησης.

Οι έντονες και «μυστικές» διαβουλεύσεις για τα αναγκαία βήματα προεργασίας που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «αποκάλυψαν» λαμβάνοντας το Σάββατο την τελική απόφαση αιφνιδίασαν ακόμη και στενούς τους συνεργάτες που πληροφορήθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου την «ανατροπή» της διαδικασίας που ίσχυε για την εκλογή της ελληνικής ευρωομάδας από το 1981 μέχρι και το 2009.

Πρώτον, μετά την ψήφιση της ρύθμισης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τους υποψήφιους από το ψηφοδέλτιο που θα κρατούν στα χέρια τους, αναδεικνύοντας έτσι (αναλόγως της δύναμης της κάθε παράταξης) τον επικεφαλής και τους ευρωβουλευτές. Δεύτερον, οι υποψήφιοι πια σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι 42, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από τους 21 που εκλέγει η χώρα.

Το δίλημμα που αφορά στη σταυροδοσία εξετάζεται – έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μικροσκόπιο εισηγήσεις να είναι από μονοσταυρία μέχρι τέσσερις σταυρούς, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα για την εκλογή βουλευτών στις μεγάλες περιφέρειες, όπως στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί δε ότι για την αλλαγή του σχετικού νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή (151 ψήφους) – αν και παρά τις πρώτες αντιδράσεις εκτιμάται ότι δύσκολα θα γυρίσουν την πλάτη σε μια διαδικασία άμεσης εκλογής των ευρωβουλευτών τα εκτός κυβερνητικής συνεργασίας κόμματα.

Το σίγουρο είναι ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι υποψήφιοι των κομμάτων θα περνούν από την «κρησάρα» των πολιτών, χωρίς να έχουν λάβει το «χρίσμα» από τις κομματικές ηγεσίες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα υπάρχει το πρώτο και εν πολλοίς καθοριστικής σημασίας «φίλτρο», αφού οι 42 υποψήφιοι του κάθε ψηφοδελτίου θα είναι (με αλφαβητική σειρά) στην πρόταση-λίστα του κάθε κόμματος ή της «Ελιάς» που το ΠΑΣΟΚ με τους «58» και τις άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς θα έχει επιλέξει. «Σε πολλές χώρες ισχύει. Οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος μετά το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου όπου είχαν φτάσει νωρίτερα οι κ. Μεϊμαράκης και Αβραμόπουλος.

Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται άλλωστε η δημόσια προειδοποιητική βολή ένα 24ωρο πριν του Ευ. Μεϊμαράκη: «Οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους Ελληνες πολίτες από όλη την Επικράτεια». «Η κοινωνία θα έχει πια τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα μας εκπροσωπούν στην ευρωβουλή», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο οποίος με συνεργάτες του (και του Ευ. Βενιζέλου) θα καταλήξουν άμεσα στη σύνταξη της νομοθετικής ρύθμισης.

Πηγή: Ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Από σήμερα 10/2 οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές – Έως και τις 25/2
Προηγούμενο άρθρο
Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για 1.200 θέσεις ένστολου προσωπικού
Μενού