Πακέτο μέτρων για μείωση του κόστους ενέργειας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 231

ypekaΠακέτο μέτρων που θα ελαφρύνει το κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών κατά τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στο επόμενο διήμερο η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ενώ μεθαύριο Παρασκευή συνέρχεται για πρώτη φορά η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία.

Με τις συμβάσεις διακοψιμότητας, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτά δικαίωμα περικοπής φορτίων από τις βιομηχανίες σε τιμές που εκείνες θα προτείνουν, θα γίνονται δημοπρασίες και οι επιχειρήσεις με τη χαμηλότερη προσφορά θα αποζημιώνονται για ενέργεια που θα πωλούν στο σύστημα

Όπως επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα ανακοινώσει σύνολο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.

Κι ενώ χθες άλλος ένας κλάδος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αυτός του αλουμινίου, η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει την ολική αποβιομηχάνιση της χώρας με μέτρα τα οποία, όμως, είναι περιορισμένα και στο πλαίσιο των στενών δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Έτσι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του μέτρου των συμβάσεων διακοψιμότητας. Πρόκειται για την έκδοση απόφασης με την οποία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα αποκτά το δικαίωμα της περικοπής φορτίων από τις βιομηχανίες σε τιμές τις οποίες εκείνες θα προτείνουν.

Θα γίνονται δημοπρασίες και οι επιχειρήσεις με τη χαμηλότερη προσφορά θα αποζημιώνονται για ενέργεια που θα πωλούν στο σύστημα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως φυσικά και στις ΗΠΑ.

Στην αγορά αυτή, μάλιστα, ο αντίστοιχος διαχειριστής δεν προχωρά σε περικοπές φορτίων μόνο λόγω εκτάκτων αναγκών, αλλά κάνει ουσιαστική διαχείριση της ισχύος ρεύματος. Μπορεί, για παράδειγμα, να προτιμά λόγω τιμών να παίρνει φορτία από βιομηχανίες αντί να κάνει εισαγωγές ρεύματος.

Η Κομισιόν είχε διατυπώσει ενστάσεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου στην αγορά, αλλά η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει παρά τις επιφυλάξεις της.

Εκπτώσεις ΔΕΠΑ

Ο κ. Παπαγεωργίου δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινώσει τη χορήγηση αναδρομικών εκπτώσεων από τη ΔΕΠΑ στις βιομηχανίες επί των τιμών που πλήρωσαν. Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΠΑ να κόβει ουσιαστικά πιστωτικά στις βιομηχανίες για τα ποσά που πλήρωσαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο, με δεδομένο το ότι μέτοχος στην εταιρία παροχής αερίου είναι και τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Επίσης στο πακέτο των μέτρων για τις τιμές του φυσικού αερίου θα είναι κι αυτός της «χαλάρωσης» των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να προμηθεύονται ποσότητες απευθείας από τη ΔΕΠΑ και όχι από τις ΕΠΑ.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να προκαλέσουν μια οικονομική ελάφρυνση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ κι ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη οι διαπραγματεύσεις της Gazprom με τη ΔΕΠΑ.

Στο μεταξύ, χθες σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου, εκπρόσωποι των εταιρειών-μελών της εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη τους.

Ετσι ο πρόεδρός της Ελευθέριος Ταφρόγλου μίλησε για το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της μεγάλης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής λόγω της ανόδου του κόστους ενέργειας.

Μείωση τιμής φυσικού αερίου

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, που θα ανακοινώσει σήμερα ή αύριο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, επιφέρουν όντως ελάφρυνση, αλλά το μεγάλο «όπλο» είναι η νέα σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου.Ο κ. Παπαγεωργίου είναι εκείνος που ενημερώνεται κυριολεκτικά απευθείας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη για την όποια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Αυτές έχουν τελειώσει σε επίπεδο εταιρειών. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απομένει, λένε οι πληροφορίες, μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών για το κλείσιμο της συμφωνίας που θα προβλέπει μεγάλη μείωση της τιμής.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, έμπειρος στις διαπραγματεύσεις καθώς και της αγοράς φυσικού αερίου, μια και στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος της ΔΕΠΑ, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στη διοίκηση της εταιρείας. Η αποτελεσματικότητα των χειρισμών θα κριθεί από τις τελικές και επίσημες ανακοινώσεις.Πάντως ο κ. Παπαγεωργίου, ανεξάρτητα από αυτά τα μέτρα, τη μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή που καλείται να υλοποιήσει για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
“Πράσινο φως” για την κατασκευή 5 ξενοδοχείων της «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» και την δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασιας
Προηγούμενο άρθρο
Αυξήσεις σχεδιάζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία τη διετία 2014 – 2015
Μενού