Freestudies learn English

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν από την Τρόικα ;

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 274

hΣτην άρνηση της τρόικας σκοντάφτει η ρύθμιση για 200.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Τα εγκλωβισμένα νοικοκυριά περιμένουν από το περασμένο καλοκαίρι να υπάρξει μέριμνα και γι’ αυτούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της ζητά την παρέμβαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους όχι μόνο δεν είναι αρνητικές αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν πηγές της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, «περιμένουν να δοθεί το “πράσινο φως”, για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις χωρίς να χαθεί η επιδότηση του επιτοκίου.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου, θέμα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας».

Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί παρέμβαση σε δύο επίπεδα. Και «ανανέωση» της ρύθμισης που είχε γίνει για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί απευθείας μέσω ΟΕΚ και ψήφιση ρύθμισης για όσους έχουν χρηματοδοτηθεί από τράπεζα με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Ομως η τρόικα μπλοκάρει τα σχέδια αυτά.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω ΟΕΚ είχαν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια, το κεφάλαιο στην πράξη δεν υπερέβαινε τα 120.000-130.000 ευρώ, ενώ ο Οργανισμός επιδοτούσε το επιτόκιο με ποσοστό 50% έως και 100%, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Ενδεικτικά, για δάνειο 120.000 ευρώ ο τόκος σήμερα είναι 170 ευρώ καθώς το επιτόκιο είναι 2,4% (0,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ συν περιθώριο 2,15%). Από τα 170 ευρώ, η επιδότηση για κάποιον που δικαιούνταν ποσοστό 65% ανέρχεται στα 130 ευρώ και μόλις τα 40 επιβαρύνουν τον δανειολήπτη.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι οι τόκοι, αλλά η μικρή διάρκεια αποπληρωμής, που ανεβάζει κατακόρυφα το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Συγκεκριμένα: ο δανειολήπτης του παραδείγματος για δάνειο ύψους 120.000 ευρώ, παρά την επιδότηση του επιτοκίου πληρώνει μηνιαία δόση 756 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της επιδότησης, τότε η δόση του θα εκτοξευτεί στα 900 ευρώ.

Οι δανειολήπτες ζητούν να επιτραπεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής σε 20 ή 25 χρόνια, χωρίς όμως να θιγεί η επιδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ «χωρίζονται» σε δύο κατηγορίες:

Περίπου 97.000 έχουν ενεργά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και 80.000 έως 100.000 είτε έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΟΕΚ είτε έχουν πάρει σπίτια με παραχώρηση.

Με βάση τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση -που παραμένει «παγωμένη» λόγω τρόικας-, για τους 97.000 θα μπορούσε να παραταθεί έως και για 10 έτη η διάρκεια αποπληρωμής.

Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε μία μεσοσταθμική μείωση 50% στην καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου, η οποία ίσχυε για τα πρώτα 9 έτη.

Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ (που σήμερα έχει την αρμοδιότητα).

Στον «πάγο» παραμένουν και 80.000 με 100.000 δικαιούχοι, που έχουν πάρει δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν σήμερα να τα εξυπηρετήσουν.

Εχουν υπάρξει προτάσεις για μία νέα ρύθμιση (στα πρότυπα αυτής που είχε γίνει το 2011) με έκπτωση από 50% έως και 80% στις προσαυξήσεις αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Πηγή: imerisia.gr

Μενού