Ενημερωθείτε για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος του 2013

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 223

opekepe1Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2013, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πληρωμή αφορά 45.151 δικαιούχους και το ποσό πληρωμής ανέρχεται στα 190 εκ. € περίπου.

Τα σχετικά αρχεία πληρωμής θα αποσταλούν αύριο, Δευτέρα 10.3.2014, στην αρμόδια Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ για πίστωση των δικαιούμενων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων.Τα ποσά πληρωμής θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από τη Δευτέρα το βράδυ.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν από τη Δευτέρα το απόγευμα να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.grγια τα σχετικά ποσά πληρωμής που θα τους καταβληθούν.

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε όσους δικαιούχους κάλυψαν τις απαιτήσεις που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη και τις ζημιές που υπέστησαν από διάφορα αίτια, όπως αυτά σημειώθηκαν από τον ΕΛΓΑ (ζημιές από χαλάζι, κλπ).

Η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 805,6 €/ εκτάριο (80,56 €/ στρέμμα έναντι 72 €/ στρέμμα πέρυσι) που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή ειδικήςενίσχυσης των τελευταίων πέντε ετών και συμπίπτει μάλιστα και με την υψηλότερη τιμή που επιτρέπει ο Κοινοτικός Κανονισμός.

Δεν περιλήφθηκαν στην τρέχουσα πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2013, όσοι παραγωγοί δεν παρέδωσαν καμία ποσότητα, όσοι έχουν σοβαρά ευρήματα ελέγχου, εκείνοι που δεν κάλυψαν τις απαιτήσεις των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων, καθώς επίσης και αυτοί που οι αιτήσεις τους εμφανίζουν σφάλματα.

Για τα προφανή σφάλματα των αιτήσεων θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων στους δικαιούχους, μέσω διοικητικών πράξεων από τις 17.3.2014.

Με αφορμή την πληρωμή των δικαιούχων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ολοκλήρωση και της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος ολοκληρώνεται η επιτυχημένη για φέτος πορεία της καλλιέργειας. Υπενθυμίζουμε ότι, η ειδική ενίσχυση βάμβακος που αποτελεί μέρος της συνθήκης προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καταβάλλεται και τη νέα περίοδο 2014-2020. Μια σειρά μέτρων που έλαβε το Υπουργείο για τη διαφάνεια καταβολής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος σε συνδυασμό με την καλύτερη αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών καλλιέργειας από τους παραγωγούς, είχαν τελικά το θετικό αποτέλεσμα της επίτευξης υψηλών στρεμματικών αποδόσεων σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας βαμβάκι.

Παρά το ότι το 2013 καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα βάμβακος σε σχέση με το 2012 και καλύτερο παραγωγικό αποτέλεσμα υπήρξε και καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων έγινε. Αυτό μας δείχνει και το συνετό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα από τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε το ελληνικό βαμβάκι με την ποιότητά του να συμβάλλει από τις πρώτες θέσεις των εξαγωγικών προϊόντων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας παραμένει η ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής γεωργίας και η στήριξη της παραγωγής, μέσα και από τη σωστή διαχείριση και με διαφάνεια στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων».

Πηγή: pliroforiodotis.gr

Μενού