Ενημερωθείτε για τις αλλαγές για τις αγορές μέσα από το Ιντερνετ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 39

internetΔέκα συν μία αλλαγές στις αγορές των καταναλωτών κυρίως σε όσες πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω του Iντερνετ ή εκτός εμπορικών επιχειρήσεων φέρνει κοινοτική οδηγία που τίθεται σε εφαρμογή από τις 13 Ιουνίου του 2014.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που έχει ενσωματώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην εθνική νομοθεσία και παρουσίασε χθες από την Αθήνα ο επίτροπος της ΕΕ για την προστασία του καταναλωτή, Νέβεν Μίμιτσα, οι καταναλωτές που αγοράζουν εμπορεύματα μέσω του Διαδικτύου αποκτούν δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών, οι προμηθευτές υποχρεώνονται αν πουλήσουν ελαττωματικά προϊόντα να τα επισκευάσουν ή να τα αντικαταστήσουν δωρεάν, άσχετα αν τα διέθεσαν από φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι:

1 Οι πωλητές υποχρεούνται να ενημερώνουν λεπτομερώς και σαφώς τους καταναλωτές για το συνολικό κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας πριν από την αγορά για συναλλαγές που γίνονται μέσω Ιντερνετ, email, τηλεφώνου, φαξ και εκτός εμπορικού καταστήματος.

Οι έμποροι πρέπει να αναφέρουν το συνολικό κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας, καθώς και κάθε άλλη πρόσθετη δαπάνη.

Ο καταναλωτής που αγοράζει ηλεκτρονικά δεν θα υποχρεούται να πληρώνει επιβαρύνσεις ή άλλες δαπάνες, εάν δεν έχει ενημερωθεί πλήρως και λεπτομερώς πριν κάνει την παραγγελία.

2 Μπαίνει stop στα προσημειωμένα εικονίδια επιλογής στις ιστοσελίδες από τα οποία χρεώνονται επιπλέον οι καταναλωτές.

3 Δικαίωμα υπαναχώρησης σε 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς αποκτά ο καταναλωτής για συναλλαγές μέσω Ιντερνετ, email, φαξ, τηλεφώνου και εκτός εμπορικού καταστήματος. Αυτό ισχύει για τις συναλλαγές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω φαξ, μέσω τηλεφώνου και για τις συναλλαγές που γίνονται εκτός εμπορικών καταστημάτων (π.χ. από κάποιον πωλητή σε δημόσιο χώρο ή στον χώρο εργασίας).

4 Δημιουργείται ενιαίο πανευρωπαϊκό έντυπο υπαναχώρησης.

5 Αναφέρονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του καταναλωτή και του εμπόρου σε περίπτωση ακύρωσης μιας σύμβασης.

6 Ο καταναλωτής ενημερώνεται με σαφήνεια για το ποιος πληρώνει τα έξοδα επιστροφής σε περίπτωση επιστροφής των εμπορευμάτων.

7 Παρέχεται ειδική προστασία των καταναλωτών σε περίπτωση συμβάσεων που συνάπτονται διά τηλεφώνου (cold calling). Σε περίπτωση αγοράς προϊόντος μέσω τηλεφώνου η σύμβαση είναι έγκυρη από τη στιγμή της υπογραφής της και δεν αρκεί μόνο η προφορική συναίνεση.

8 Απαγορεύεται οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, όταν πληρώνουν με πιστωτική κάρτα.

9 Ενισχύεται η προστασία των καταναλωτών σε ό,τι αφορά στα ψηφιακά προϊόντα (υποχρέωση παροχής ενημέρωσης σχετικά με τη συμβατότητα του περιεχομένου, τις τεχνικές προδιαγραφές του hardware και του software).

10 Γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των καταναλωτών π.χ. συνολικό κόστος, τρόπος πληρωμής, διάρκεια σύμβασης για αγορές εντός εμπορικών καταστημάτων.

11 Τα ελαττωματικά εμπορεύματα επισκευάζονται ή αντικαθίστανται δωρεάν. Είτε η αγορά γίνεται μέσω Ιντερνετ είτε από κατάστημα.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της την κοινοτική οδηγία.

Η καμπάνια ξεκινά από την Ελλάδα

Την Ελλάδα επέλεξε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Προστασίας Καταναλωτή Νέβεν Μίμιτσα, προκειμένου να κηρύξει την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την κοινοτική οδηγία που τίθεται σε λίγους μήνες σε ισχύ κι ενισχύει τα δικαιώματα των καταναλωτών κατά τις αγορές τους, ιδίως μέσω Ιντερνετ.

Ο Κροάτης Επίτροπος επέλεξε τη χώρα μας για την έναρξη της καμπάνιας, μια και αυτή μαζί με άλλα επτά κράτη-μέλη έχουν τον χαμηλότερο βαθμό ενημέρωσης. Οι άλλες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Λετονία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Θα υπάρξει επιπλέον ιδιαίτερη εκστρατεία για το νεότερο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κροατία.

Ο κ. Μίμιτσα, που βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελλάδα -Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας- τόνισε: «Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω την πρώτη μου αποστολή για τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις που είχα με εκπροσώπους των καταναλωτών και με την κυβέρνηση τόνισα ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές η πολιτική των καταναλωτών είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται από αδίστακτους εμπόρους και να έχουν εμπιστοσύνη ότι κάθε ευρώ που ξοδεύουν πιάνει τόπο. Ηθελα επίσης να υπογραμμίσω στους εμπόρους ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των καταναλωτών ωφελεί τους καταναλωτές αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Πηγή: Εθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Καλλιτεχνικό προσωπικό στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Προηγούμενο άρθρο
Έρχονται οι «έξυπνοι» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος
Μενού