Δείτε ποιες επιχειρήσεις επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 217

images (5)Ξεκινούν σήμερα, οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση 10.000 θέσεων εργασίας. Η διαδικασία δεν αφορά στους άνεργους, αλλά στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, με επιδότηση της θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι θα πρέπει απλώς, να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ αλλά και να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητες τους.

Όπως αναφέρει το “capitla.gr” το πρόγραμμα θεωρείται η αιχμή του δόρατος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και αφορά στην πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας από 30 έως 66 ετών. Η επιδότηση θα φθάνει έως τα 450 ευρώ το μήνα, για 12 μήνες με τον συνολικό προϋπολογισμός του προγράμματος του ΟΑΕΔ να ανέρχεται τα 54 εκατ. ευρώ.

Προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στο Πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις, που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης, έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Δεν θεωρείται μείωση, η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο.

Στις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων νήσων, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου θα κατανεμηθούν 5.680 θέσεις εργασίας, με συνολική χρηματοδότηση 30,67 εκατ. ευρώ.

Στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα διατεθούν 23, 32 εκατ. ευρώ για 4.320 νέες θέσεις εργασίας.

Ωφελούμενοι – άνεργοι
Τα ωφελούμενα άτομα είναι άνεργοι που:
Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2
Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Είναι ηλικίας 30 έως 66 ετών, δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας και διανύουν το 31ο έως και το 67ο έτος.
Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα. Σε διαφορετική περίπτωση απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
Η επιχορήγηση για κάθε άνεργο – ωφελούμενο ανέρχεται σε 18 ευρώ την ημέρα, έως 25 ημέρες το μήνα, για 12 μήνες.

Υποχρεώσεις – δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που προσλάβουν ωφελούμενους, πρέπει να διατηρούν τις επιχορηγούμενες και μη θέσεις εργασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μηνου προγράμματος.

Σε περίπτωση που μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας, όσες μειώθηκε το προσωπικό.

Αν μία επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης, που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε.

Δεν είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργων σε επιχείρηση, που είχε απασχοληθεί τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα. Επίσης, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα, που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.00 – 06.00).

Άλλα δύο προγράμματα για 17.713 άνεργους που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες
Ένα ακόμη πρόγραμμα, τετράμηνης απασχόλησης, κατά της ανεργίας αλλά και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, από τον ΟΑΕΔ.

Το νέο πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση επιχειρήσεων για να προσλάβουν 10.000 άνεργους οι οποίοι έχουν ήδη καταρτιστεί από τα Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ). Στους ωφελούμενους, υπάγονται και οι καταρτισμένοι στις τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤοπΕΚΟ).

Οι 10.000 άνεργοι που θα προσληφθούν θα λάβουν από 15 έως 18 ευρώ την ημέρα, για απασχόληση έως 25 μέρες τον μήνα για συνολικά 4 μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα.

Ωφελούμενοι- Άνεργοι
Τα ωφελούμενα άτομα είναι άνεργοι που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2). Πρέπει επίσης, να έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας – ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ» και να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).

Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση:

■ είχαν απασχοληθεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση
■ είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα)
■ είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο 12μηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση.

Δικαιούχοι – Επιχειρήσεις
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Επίσης δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα απλά μέλη τους ως εργαζόμενους.

Προσοχή: Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Πως κατανέμονται οι θέσεις
Στις Περιφέρειες: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος θα διατεθούν π 9.656.000 ευρώ για την επιδότηση 5.680 θέσεων.

Στις Περιφέρειες: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα διατεθούν 7.344.000 για τη δημιουργία 4.320 θέσεων εργασίας.

Αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζονται και το 2014 οι παρεμβάσεις για άνεργους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες «ΕΚΟ». Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να βγει, αφορά συνεκτικές δράσεις για κοινωνική ενσωμάτωση και ένταξη στην αγορά εργασίας για ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, οροθετικοί, πρώην χρήστες ουσιών κ.α.).

Ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι 7.713 άνεργοι αυτής της κατηγορίας και η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 79.560.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΚΟ που αποτελεί ουσιαστικά επαναπροκήρυξη παλαιότερου προγράμματος με αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και κονδυλίων, θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, Κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

Πηγή: thestival.gr

Μενού