Επικουρικές Συντάξεις : Νέος γύρος αλλαγών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 200

syntaxiΝέος γύρος αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις, ενώ σειρά παίρνουν τα μετοχικά Ταμεία και οι φορείς Πρόνοιας.
Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα «ψαλιδιστούν» επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, καθώς εφαρμόζεται η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Η αρχή θα γίνει από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), όπου το νέο σύστημα, με τον συντελεστή βιωσιμότητας, θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2014 αντί για την 1η Ιανουαρίου 2015 (όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο). Μέσα στη χρονιά οι αλλαγές θα «καλύψουν» και τα μετοχικά Ταμεία, ενώ από το 2015 επεκτείνονται στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή «μαύρη τρύπα» 350 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει η κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των κοινωνικών πόρων, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι απώλειες για το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ) θα είναι 100 εκατομμύρια και για το μετοχικό ταμείο του Δημοσίου θα ανέλθουν σε 95 εκατομμύρια. Στην κύρια ασφάλιση οι κοινωνικοί πόροι που προβλέπονταν από παλαιότερους νόμους για τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το κεφάλαιο αλληλεγγύης θα αποδίδονται από το Δημόσιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει το ΕΤΑΑ, όπου εκτιμάται πως θα υπάρξουν απώλειες 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στα Ταμεία -όπως καταγράφεται στο νομοσχέδιο- έχει ως εξής:

Από 1ης Ιουλίου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (δηλαδή το επικουρικό των μισθωτών). Θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές.

Μελέτες
Δηλαδή θα γίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και στα ελλειμματικά Ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις. Οι αλλαγές αυτές προβλέπεται σε παλαιότερο νόμο αλλά τώρα επισπεύδονται κατά ένα εξάμηνο.

Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 θα εφαρμοστεί ένα «διπλό» σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 υπολογίζεται με το «παλαιό σύστημα». Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα υπολογιστεί με το «νέο σύστημα», ρύθμιση που άλλαξε την τελευταία στιγμή. Πρόκειται για ένα διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Από 1ης Ιανουαρίου 2014 δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους.

Τα Μετοχικά Ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος μελέτη.

Με βάση αυτή τη μελέτη θα καθορίζονται και οι παροχές, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως εφόσον υπάρχουν ελλείμματα θα περικόπτονται τα καταβαλλόμενα μερίσματα.

Η υλοποίηση του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει φέτος.

Από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, οι αντίστοιχοι τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) θα λειτουργούν με βάση το «μοντέλο» που ήδη αναφέρθηκε για το ΕΤΕΑ.

Τρεις ακόμα ασφαλιστικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

Όσοι χρωστάνε στα Ταμεία (ρύθμιση που κυρίως αναφέρεται στον ΟΓΑ) δεν θα μπορούν να εισπράττουν επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορήγησεις και δανειοδότησεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Oι νέοι ασφαλισμένοι -που δεν συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ τον μήνα- «μετακομίζουν» στον ΟΑΕΕ.

Οι εισφορές στον ΟΑΕΕ θα εισπράττονται κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο.
Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου
Προηγούμενο άρθρο
Διαλέξτε την ειδικότητα που σας ταιριάζει για εργασία κατά την θερινή περίοδο
Μενού