Οι παγίδες με τις βεβαιώσεις αποδοχών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 175

images (4)Ένα σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος χιλιάδες μισθωτοί με τις δηλώσεις εισοδήματος. Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν στείλει βεβαιώσεις με το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων οι οποίες θα «ανέβουν» στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.Πιο αναλυτικά μέχρι τις 28 Μαρτίου όλα τα λογιστήρια απέστειλαν τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων τους που περνούν αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων. Από φέτος, δηλαδή, ο φορολογούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να διορθώνει τα συγκεκριμένα πεδία της δήλωσης εάν είναι λάθος οι αποδοχές.

Έτσι στην περίπτωση μισθωτού που δεν έχει εισπράξει το σύνολο των αποδοχών του θα δει λάθος προσυμπληρωμένα τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση του και ο φόρος θα προκύψει με βάση το συγκεκριμένο εισόδημα.

Η σύσταση που δίνεται για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους που καθυστερούν οι εισπράξεις των μισθών τους είναι αρχικά να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να υποβάλλει και πάλι το αρχείο με την μισθοδοσία αναγράφοντας τα πραγματικά ποσά που πλήρωσε. Αυτό φυσικά ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που δουν λάθη στη αυτόματη συμπλήρωση που κάνει το σύστημα στους κωδικούς του εισοδήματος.

Τώρα στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει τελικά διορθωμένη την βεβαίωση οι φορολογούμενοι τότε θα πρέπει απαραίτητα να προσφύγουν στην εφορία. Αρχικά μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εφορία θα τους καλέσει για έλεγχο και θα παρουσιάσουν στους εφόρους όλα τα στοιχεία για τις πραγματικές αμοιβές που εισέπραξαν ολόκληρο το 2013.

Πιο συγκεκριμένα, τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι κατά την ηλεκτρονική υποβολή του Ε1:

• Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019-020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των προσώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3), πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

• Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.

• Επίσης, όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 507-508, απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.

• Επιπλέον για τους κωδικούς 657-658, 659-660 και 781-782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί ήδη από την Φορολογική Διοίκηση.

• Οι κωδικοί 653-654 συμπληρώνονται σε περίπτωση απόκτησης μερισμάτων πλοιοκτητριώνεταιρειών του ν. 27/1975 τα οποία δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να συνυπολογιστούν για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 29 ν. 3986/2011).

• Ο κωδικός 049 συμπληρώνεται μόνο από όσους δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και όσους δηλώνουν εισόδημα από ατομική γεωργική επιχείρηση.

• Κατά την υποβολή των αρχικών δηλώσεων οικον. έτους 2014 δεν θα συμπληρώνονται οι κωδικοί 655-656. Οι κωδικοί αυτοί θα συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης.

Πηγή: real.gr, thestival.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
2 θέσεις στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Προηγούμενο άρθρο
Οικονομολόγος ζητείται από εμπορική εταιρεία
Μενού