200 προσλήψεις και 200 θέσεις πρακτικής από την Εθνική Τράπεζα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 203

αρχείο λήψης (1)Διαγωνισμό πρόσληψης τουλάχιστον 200 νέων πτυχιούχων προγραμματίζει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος Μαΐου θα ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας επιλογής επιπλέον 200 υποτρόφων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, οι οποίοι θα εργαστούν για δύο χρόνια στην τράπεζα, υπό το καθεστώς πρακτικής άσκησης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την καταγραφή των αναγκών της σε προσωπικό -ιδιαίτερα στα καταστήματα της περιφέρειας- μετά το μεγάλο «κύμα» αποχωρήσεων εργαζομένων της που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έτρεξε στα τέλη του 2013.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τελικά 2.510 άτομα, με αποτέλεσμα η τράπεζα να εμφανίζει οργανικά κενά σε καίριες θέσεις των υποκαταστημάτων της ανά την επικράτεια.

Με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της να αποτελεί πλέον μονόδρομο, διοικητικά στελέχη της ΕΤΕ ήρθαν σε επαφή με την ηγεσία του ΑΣΕΠ ζητώντας τη συνδρομή του στη διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού που θα διεξαχθεί μετά το καλοκαίρι. Aλλωστε στο ΑΣΕΠ είχε ανατεθεί και ο προηγούμενος διαγωνισμός της τράπεζας, που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ η γραπτή εξέταση έγινε 2,5 μήνες μετά. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, την επιλογή των θεμάτων, τη μετάδοσή τους στα εξεταστικά κέντρα και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Παρότι ο τελικός αριθμός των νέων προσλήψεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί (πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανέλθει σε 200 άτομα), είναι σαφές πως η τράπεζα θα θέσει όριο ηλικίας στους υποψήφιους (πιθανότατα το 30ό έτος), προκειμένου να ανανεώσει το ανθρώπινο δυναμικό της και να μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων της. Σε επίπεδο πτυχίων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει σπουδές στις επιστήμες της Οικονομίας ή της Διοίκησης, ενώ σίγουρη θεωρείται η θέσπιση του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις θέσεις των υποκαταστημάτων της περιφέρειας (να είναι κάτοικοι των Νομών ή των Νησιών που έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις επιλογής τους).

Πρακτική άσκηση
Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της τράπεζας για τα καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η Εθνική είναι σε συνεννόηση με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, προκειμένου να προσληφθούν 200 πτυχιούχοι από οικονομικές και άλλες ειδικότητες, με διαδικασία επιλογής που ξεκινά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πηγές του Ιδρύματος, οι 200 υπότροφοι του ΙΚΥ θα ενταχθούν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα εργαστούν σε διάφορα τμήματα της τράπεζας, η οποία επιθυμεί να εμπλουτίσει το ανθρώπινο δυναμικό της με νέους επιστήμονες. Υπολογίζεται πως οι 150 θέσεις εργασίας θα αφορούν την Αθήνα και οι υπόλοιπες τη Θεσσαλονίκη, ενώ το σχέδιο θα «τρέξει» αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος των ευρωεκλογών.

Αυτή την περίοδο γίνονται συνεννοήσεις με το ΙΚΥ για να βρεθεί ο τρόπος κάλυψης των δαπανών μισθοδοσίας των υποτρόφων, οι οποίοι θα εργαστούν για τουλάχιστον δύο έτη στην τράπεζα, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο τελευταίος διαγωνισμός
Περισσότεροι από 16.000 υποψήφιοι είχαν υποβάλει αίτηση στον τελευταίο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο του 2010, που αφορούσε στην πρόσληψη 230 υπαλλήλων.

Η γραπτή εξέταση είχε γίνει με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών (multiple choice), ενώ οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στις ενότητες: γλωσσικών δεξιοτήτων, αριθμητικών δεξιοτήτων, γενικών γνώσεων και ξένης γλώσσας (Αγγλικά).

Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετήθηκαν σε καταστήματα που λειτουργούσαν στον Νομό ή τον Δήμο για τα οποία διαγωνίστηκαν και δεσμεύτηκαν να υπηρετήσουν εκεί τουλάχιστον για μία επταετία.

Πηγή: ethnos.gr, proson.gr

Μενού