Αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. που απαιτούν υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 10

imagesΗ ζήτηση για θέσεις εργασίας που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται ταχέως – και είναι πιθανό να δημιουργηθεί έλλειψη δεξιοτήτων που μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τις ΤΠΕ ως μία από τους τρεις κλάδους στους οποίους αυξάνεται ταχύτερα η απασχόληση και ως ενέργεια ευαισθητοποίησης για τις ψηφιακές δεξιότητες η Επιτροπή ξεκινά σήμερα στην Αθήνα την εκστρατεία “e-Skills for Jobs” στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα με θέμα “e-Skills in Europe: measuring Progress and Moving Ahead” δείχνει ότι η τάση προς υψηλού επιπέδου δεξιότητες ΤΠΕ θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις κυριότερες προβλέψεις, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011, και οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16%.

Οι θέσεις για τεχνικούς μέσου επιπέδου θα μειώνονται βαθμιαία ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, υφίσταται αντίστοιχη ανάγκη αύξησης της ποιότητας και της επάρκειας των διαθέσιμων ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ιδίως εφόσον δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων. Πάνω από το 60% των διαθέσιμων ψηφιακών θέσεων εργασίας βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) δήλωσε: «Η ψηφιακή οικονομία μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την κρίση. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Ελλάδα προσχωρεί στο όραμά μας να προσφέρουμε σε όλους τους Ευρωπαίους τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται. Ο Ελληνικός Συνασπισμός είναι υπόδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες, οι οποίες καλούνται επίσης να αναπτύξουν δικούς τους συνασπισμούς.»

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο κλάδος ΤΠΕ θα θεσπίσουν τον Ελληνικό Εθνικό Συνασπισμό για την Ψηφιακή Οικονομία, με στόχο τους νέους και τους πιθανούς επιχειρηματίες. Το μνημόνιο συμφωνίας θα υπογραφεί στη μεγάλη εκδήλωση e-Skills for Jobs 2014 Grand Event.

Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα της ΕΕ που δημιουργεί επισήμως εθνικό συνασπισμό, μετά τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Άλλοι Εθνικοί Συνασπισμοί συστήνονται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, και την Ισπανία.

Οι 9 εταίροι του Ελληνικού Συνασπισμού δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης εντός των επόμενων 3 μηνών και να συμπεριλάβουν περισσότερους εταίρους στο εγγύς μέλλον (επιχειρήσεις ΤΠΕ, πανεπιστήμια, ενώσεις ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας κλπ.). Ο συνασπισμός βασίζεται στην πρωτοβουλία Women & Girls Go Digital in Greece, στην οποία συμμετείχαν 21 έλληνες και άλλοι ευρωπαίοι εταίροι (κυβέρνηση, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κ.λπ.) για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών και την ενίσχυση του ρόλου τους στον τομέα της τεχνολογίας.

Στον Ελληνικό Εθνικό Συνασπισμό συμμετέχουν οι ακόλουθοι οργανισμοί:

• Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο @carvanitopoulos
• Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση (Facebook)
• Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη @K_Hatzidakis
• Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη @kmitsotakis
• Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη @chrisochoidis
• Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, που εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο @GGMEofficial
• Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, που εκπροσωπείται από τη Γενική Γραμματέα κ. Βάσω Κόλλια (στο Facebook)
• Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο @GGMEofficial
• Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Τζήκα @SEPEgr

Πηγή: diorismos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Χωρίς κρατήσεις ή φόρο το εκλογικό επίδομα για δικαστικούς αντιπροσώπους και γραμματείς εφορευτικών επιτροπών
Προηγούμενο άρθρο
12 προσλήψεις στο Δήμο Πετρούπολης
Μενού