Ξεκινούν οι δηλώσεις στην Εφορια: Οι αλλαγές, τα λάθη και τα τσουχτερά πρόστιμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 226

imagesΗ διαδικασία της υποβολής δηλώσεων από τους φορολογούμενους ξεκίνησε και από τα πρώτα δείγματα που έχει το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως οι επτά στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποβάλλει έως τώρα φορολογικές δηλώσεις, είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Για τους υπόλοιπους τρεις στους δέκα προκύπτει έξτρα φόρος 849 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως χθες είχαν υποβληθεί 384.628 φορολογικές δηλώσεις. Η εκκαθάριση πλέον γίνεται αυτόματα με την οριστικοποίηση της δήλωσης και ο φορολογούμενος μπορεί να τυπώσει απευθείας το εκκαθαριστικό του.

Προσοχή στην προθεσμία υποβολής και στα λάθη -Τσουχτερά πρόστιμα

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα λήγει στις 30 Ιουνίου. Η προθεσμία, όμως, θέλει προσοχή γιατί αμέσως μετά έρχονται τα πρόστιμα. Μάλιστα, λόγω της αλλαγής του συστήματος, το υπουργείο αναφέρει πως δεν υπάρχει φέτος καμία περίπτωση να δοθεί παράταση, ωστόσο δεν αποκλείουν να παρουσιαστούν ξανά προβλήματα με το Taxis, το οποίο να μην αντέξει την πίεση και να οδηγηθεί ξανά σε μπλακ άουτ.

Προσοχή, όμως, χρειάζεται και στα λάθη που μπορεί να εμφανιστούν στις έτοιμες δηλώσεις. Από φέτος τα στοιχεία σε μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις και μπλοκάκια θα είναι συμπληρωμένα από πριν μέσω των δηλώσεων που υποβάλουν οι εργοδότες και δεν θα μπορούν να γίνουν αλλαγές. Από φέτος, όμως, οι αλλαγές είναι τόσο πολλές που δεν αποκλείονται τα λάθη.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος διαπιστώσει κάποιο λάθος στα στοιχεία θα πρέπει είτε να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή την επιχείρηση που συνεργάζεται και να ενημερώσει ότι έχουν συμπληρωθεί λάθος τα στοιχεία ή εάν λείπουν χρήματα σε σχέση με όσα έχει λάβει πραγματικά, θα πρέπει να αναγράψει τα ποσά που λείπουν σε νέο κωδικό. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα κληθεί στην εφορία να προσκομίσει τις βεβαιώσεις αποδοχών από κάθε πηγή εισοδήματος.

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος γίνεται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη δήλωσή τους. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Πώς θα είναι φέτος τα εκκαθαριστικά

Για 189.276 φορολογούμενους (ποσοστό 49,21%) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό, για 77.171 φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου 15,2 εκατ. ευρώ και για 118.181 (ποσοστό 30,73%) προκύπτει συνολικός έξτρα φόρος 100,3 εκατ. ευρώ ή σε μέσα επίπεδα 849 ευρώ για τον καθένα.

Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις δόσεις (έως το τέλος Ιουλίου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου), ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης παρέχεται έκπτωση φόρου 1,5%.

Φέτος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν θα κληθούν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. για έλεγχο παραστατικών φορολογούμενοι οι οποίοι θα κριθούν «ύποπτοι» με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Τα δικαιολογητικά θα ελεγχθούν πολύ πιο συγκεκριμένα και στις περισσότερες περιπτώσεις κεντρικά. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή ο φορολογούμενος να πάει στην Εφορία. Θα στείλει το δικαιολογητικό που θα του ζητηθεί με το ταχυδρομείο και θα γίνει η εκκαθάριση κεντρικά από ομάδα 20 εφοριακών η οποία έχει ήδη συσταθεί.

Πηγή: thestival.gr

Μενού