H Δημιουργίας του Ταμείου Χρηματοδότησης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 190

Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. ΧατζηδάκηΑπό την προχειρότητα που χαρακτήριζε τις προηγούμενες εξαγγελίες συνοδευόταν και η χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για το Ταμείο Χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δημιουργείται σε συνεργασία με τη γερμανική KfW.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας Ούλριχ Σρέντερ ήταν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε ότι το Ταμείο, που θα λειτουργεί υπό την Ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), θα ξεκινήσει με αρχικά κεφάλαια 200.000.000 ευρώ, τα μισά από τα οποία βάζουν οι Γερμανοί.

Ουδείς κατάλαβε, πάντως, πώς ένα Ταμείο που θα ξεκινήσει με κεφάλαιο 200.000.000 ευρώ θα έχει δανείσει 700.000.000 ευρώ σε επτά χρόνια! Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «με την ανακύκλωση των κεφαλαίων». Κάτι τέτοιο μεταφράζεται, όμως, σε πολύ μικρή περίοδο αποπληρωμής των δανείων. Στη χθεσινή παρουσίαση υποστηρίχθηκε ότι μεταξύ των πλεονεκτημάτων του νέου Ταμείου είναι το μειωμένο επιτόκιο: Εκτιμάται ότι «τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη».

Προβλέπεται ότι οι τράπεζες που θα δανειοδοτηθούν από το επενδυτικό ταμείο για τις μικρομεσαίες (ώστε στη συνέχεια να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις) θα έχουν εκταμιεύσει τα ποσά ως τον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τις χρηματοδοτήσεις. Στόχος είναι να διατεθεί το σύνολο του ποσού των 200.000.000 ευρώ ως τα μέσα του 2015.

Επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ενδεικτικά επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 50.000.000 ευρώ και ως 250 εργαζομένους) από όλους τους κλάδους και όλες τις περιοχές της χώρας. Τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις, κεφάλαια κίνησης. Επιτρέπεται και η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (κάτι που δεν επιτρέπεται στα ως τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία).

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: dimokratia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δείτε τον πίνακα με τον αριθμό εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στην εταιρεία Exelixis Software
Μενού