Σχέδιο για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και στον ΦΠΑ θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα. Η υλοποίησή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή και την επίτευξη και φέτος υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ηδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αξιολογήσει τις προοπτικές μείωσης των συντελεστών στους άμεσους και έμμεσους φόρους και το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει.
Στη συνέχεια το ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα τεθεί στην τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής υπάρχει αναφορά για πιθανή αποκλιμάκωση των συντελεστών εφόσον υπερκαλύπτονται οι στόχοι για τα έσοδα. Αναμένεται, δηλαδή, να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος φέτος σε ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, αρχικά θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων. Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στόχος είναι ο συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών να μειωθεί σταδιακά από το 26% που είναι σήμερα στο 15%. Σε πρώτη φάση θα περιοριστεί στο 20%.
Περιουσιολόγιο
Για τα φυσικά πρόσωπα απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο εντός της επόμενης χρονιάς. Το περιουσιολόγιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα αποτελέσει το ισχυρότερο «όπλο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.
Με βάση αυτό θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33%, από 42% που ισχύει σήμερα. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν μπορεί να μειωθεί μόνο ο ανώτατος συντελεστής χωρίς να μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων.
Μέχρι να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στον τρόπο παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», καθώς και μείωση ή ακόμη και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον προϋπολογισμό του 2015.
Οσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στο 12% από 23%, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα καθώς σκοντάφτει σε πολλούς σκοπέλους. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της ΕΕ για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία.
Αυτό σημαίνει ότι για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Σαμαρά από το 2016 και μετά θα πρέπει το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2015 να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ σε ένα νέο κείμενο Οδηγίας για τον ΦΠΑ, το οποίο θα προβλέπει τη μείωση του ελάχιστου κανονικού συντελεστή από το 15% στο 12% ή και χαμηλότερα. Να υπενθυμίσουμε πως η τρόικα κατά το παρελθόν έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα άκαμπτη για τη μείωση του ΦΠΑ και είχε ζητήσει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.
Πηγή: ethnos.gr , Κώστας Τσαχάκης – Μαρία Βουργάνα