Freestudies learn English

Ενημερωθείτε για τις 9 ανατροπές στους φόρους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 338

forologikesΜετά από τέσσερα χρόνια τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων υπό το βάρος της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να ανοίξει το φάκελο «φοροελαφρύνσεις». Με το βλέμμα στραμμένο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές επιδιώκει πολιτική συμφωνία με την τρόικα, ώστε το φθινόπωρο να μπορέσει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας τα επόμενα χρόνια, με καταρχήν στόχο την άρση αδικιών που έγιναν εις βάρος των φορολογουμένων.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει «πακέτο» προτάσεων με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το φθινόπωρο όπου, εκτός από τη νέα ρύθμιση για το δημόσιο χρέος, θα κριθεί το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ταυτόχρονα με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία επαναφοράς της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει προαναγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις υπό τις προϋποθέσεις της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, της βελτίωσης της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αρχίσει να καταστρώνει σχέδια και προτάσεις για τη σταδιακή μείωση των φόρων που επιβάλλονται στα επιχειρηματικά κέρδη, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα «πακέτο» φορολογικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει:

1 Φυσικά πρόσωπα: Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

2 Επιχειρήσεις: Σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών. Ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% – 33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

3 Εισφορά αλληλεγγύης: Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σε πρώτη φάση είτε την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά, είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, είτε συνδυασμό και των δύο επιλογών. Οι αλλαγές στο μέτρο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα εξεταστούν στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015. Σε επόμενη φάση, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα επιδιωχθεί η πλήρης κατάργηση του μέτρου.

4 Τεκμήρια: Μείωση σε πρώτη φάση και τελικά πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αρχικά σχεδιάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Η μείωση θα ισχύσει το 2015 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014. Από το 2016, όταν θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό Περιοσιολόγιο το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φυσικών προσώπων τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν.

5 ΦΠΑ: Σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 23%. Σύμφωνα με την τελευταία Οδηγία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, η οποία ψηφίστηκε το 2006, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για να μειωθεί κάτω από το 15% από το 2016 και μετά θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα Οδηγία. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει σε πρώτη φάση τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

6 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ελεύθεροι επαγγελματίες: Προωθείται η απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένα όριο ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο, καθώς και εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ. Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ. Αν υιοθετηθεί η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει τον φόρο κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί.

7 Αυτοκίνητα: Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα ΙΧ αυτοκίνητα που θα προβλέπουν:

– Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στα καινούργια ΙΧ αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα ΙΧ με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ.

– Τη μείωση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών από το 2015 και την πλήρη κατάργηση των φόρων αυτών από το 2016.

8 Ρύθμιση για οφειλές: Βελτιώσεις στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Δημόσιο όπως ένταξη παλιών χρεών στην πάγια ρύθμιση και κατάργηση των εμπράγματων εγγυήσεων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς η υφιστάμενη ρύθμιση, όπως εφαρμόζεται, είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους οφειλέτες.Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει το φθινόπωρο ξανά αίτημα προς της τρόικα για αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 δόσεις σε τουλάχιστον 48 δόσεις.

9 Ποινική δίωξη για οφειλέτες: Μια νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Στόχος είναι να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή.

Πηγή: imerisia.gr
Μαρία Βουργάνα

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Για δουλειά στη Γερμανία, αλλά οργανωμένα…
Προηγούμενο άρθρο
ΕΣΥ: Χειρουργεία και το απόγευμα
Μενού