Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 52

ΕΘΝΙΚΙ_ΤΡΑΠΕΖΑΠεραιτέρω στήριξη της καινοτόμου εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με την EndeavorGreece.

Ειδικότερα, με αρχικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, μέσα από το πρόγραμμα «NBG Business Seeds», θα στηρίξει, μέσω δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικών και εξωστρεφών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η Εθνική Τράπεζα έχει θεσμοθετήσει τον διαγωνισμό i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία, προβάλλοντας επιτυχώς ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και start-ups, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενθάρρυνση και ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε συμφωνία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προωθεί την περαιτέρω υποστήριξη των προτάσεων που ξεχωρίζουν στον διαγωνισμό, μέσα από την ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξης και εντατικής εκπαίδευσης σε θέματα λογιστικής, μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Παράλληλα, η Εθνική ξεκίνησε συνεργασία με την Endeavor Greece, η οποία μέσω του διεθνούς δικτύου της επιλογής εταιριών, καθοδηγεί καινοτόμες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, με αφορμή τη συνεργασία τής Εθνικής με την Endeavor δήλωσε ότι η Εθνική διαχρονικά αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και ανέκαθεν ήταν στην αιχμή καινοτόμων αλλαγών για την ανάπτυξη της χώρας.

Εξάλλου, ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε: «Σήμερα βρισκόμαστε εκ νέου σε ένα μεταίχμιο. Η ανάκαμψη και η μεταστροφή της οικονομίας προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών βαθιά ριζωμένων. Η κρίση έχει κινητοποιήσει κάποιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ακόμα και στο επίπεδο της μικρής επιχειρηματικότητας, που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν.

Η νέα επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, όχι τόσο μέσω του πλήθους των νέων εγχειρημάτων όσο, κυρίως, μέσω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία έχουν η καινοτομία και η εξωστρέφεια των νέων εγχειρημάτων, καθώς και οι προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης». Και πρόσθεσε: «Η καινοτομία που στηρίζουμε δεν αφορά μόνο τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και την καινοτομία σε παραδοσιακούς κλάδους (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, υπηρεσίες) με έμφαση στην τυποποίηση, την πιστοποίηση, την καινοτομία στην παραγωγή και, μετά, τη διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Με αυτήν τη συνεργασία μας» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, «ολοκληρώνουμε τη διαδρομή που αρχίζει από τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους. Παίρνει μια επιχειρηματική ιδέα, την αναδεικνύει και τη βοηθά να ωριμάσει μέσα από το διαγωνισμό. Στη συνέχεια, στους εμπνευστές της παρέχει εκπαίδευση, μέσα από τα σεμινάρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της ουσιαστικής χρηματοδότησής μας. Και τέλος, μέσα από τη συνεργασία με την Endeavor Greece της εξασφαλίζει τη μετουσίωσή της σε μια δυναμική εξωστρεφή επιχείρηση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στον ιστορικά ρυθμιστικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η νέα δράση στήριξης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων.

«Η Εθνική Τράπεζα» τόνισε, «προτίθεται να προχωρήσει σε διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων στα τρία βασικά στάδιά τους: δημιουργία, πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια. Οι τρεις χρηματοδοτήσεις είναι χρηματοδοτήσεις ειδικού σκοπού – angel financing, δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις και δάνεια σε πιο ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η προεπιλογή των υποψήφιων εταιρειών θα γίνεται μέσω του διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία και μέσα από τη συνεργασία μας με την Εndeavor Greece χωρίς να αποκλείονται υποψήφιες εταιρείες από θερμοκοιτίδες, συνεργατικούς χώρους, συνεργαζόμενους διαγωνισμούς Πανεπιστημίων».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε εξάλλου: «Η Εθνική Τράπεζα έχει δεκαπενταετή παρουσία στον τομέα των private equity και venture capital μέσω της θυγατρικής της NBGI, έχοντας δεσμεύσει κεφάλαια μέχρι 900 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, στην Αγγλία, Γαλλία, Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Τουρκία και Ελλάδα και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ιατρικός εξοπλισμός, retail, food & beverage ενέργεια και real estate».

Η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece Μαρίβα Γκραμπόβσκι (Mareva Grabowski) αναφέρθηκε στην ίδρυση το 1997 του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Endeavor, «που στηρίζει την επιχειρηματικότητα παγκοσμίως με γραφεία σε 20 χώρες, κυρίως στη Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Νοτιανατολική Ασία. Ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός τής Endeavor ήταν η Ελλάδα το 2012 και σήμερα επεκτείνει την παρουσία της σε Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία. Στόχος είναι να στηρίζουμε επιχειρηματίες με δυνατότητες και προοπτική που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλους. Εστιάζουμε σε scale-up εταιρείες γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να είναι κερδοφόρες, συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιλεχθεί περισσότεροι από 900 επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 225.000 θέσεις εργασίας και κατέγραψαν περισσότερα από 6 δισ. δολ. έσοδα το 2012».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece Χάρης Μακρυνιώτης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Εθνικής Τράπεζας και Endeavor Greece και πρόσθεσε: «Μέσω της συνεργασίας που σήμερα ξεκινά, προσβλέπουμε στη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας και των στελεχών της σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η καθοδήγηση των επιχειρηματιών σε στρατηγικά θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της εγχώριας και κυρίως διεθνούς δράσης τους, μέσω των πολύ έμπειρων στελεχών που διαθέτει. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρηματίες του δικτύου μας. Πρόκειται για υγιείς εταιρείες που είναι σε φάση σημαντικής ανάπτυξης, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, οι οποίες αναζητούν τα εφόδια για να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να επεκταθούν στην Ελλάδα και τις ξένες αγορές. Προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική αγορά και αποτελούν αξιόλογες επενδυτικές επιλογές»

Πηγή: imerisia.gr

Μενού