Επιστρέφει ο 13ος μισθός στο Δημόσιο – Όχι όμως για όλους τους υπαλλήλους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 35

images (11)Σημαντικές αλλαγές έρχονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς επιστρέφει ο 13ος μισθός, αλλά μόνο για όσους δουλεύουν. Συγκεκριμένα το δώρο θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και θα το παίρνουν μόνο οι υπάλληλοι που παίρνουν καλό βαθμό στην αξιολόγηση.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα,  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο. Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.

Η επιβράβευση για όσους δουλεύουν και είναι αποδοτικοί

Στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί και εξορθολογισμός των έξτρα αμοιβών όπως τα νυχτερινά και τα οδοιπορικά. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλει με το νέο μισθολόγιο να επιβραβεύονται αυτοί που πραγματικά δουλεύουν και είναι αποδοτικοί στην εργασία τους. Ετσι ο μισθός θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα. Πρόκειται για την ενεργοποίηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που αντιστοιχεί σε ένα μισθό το χρόνο και αποδίδεται σε όσους υπάλληλους επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο στους ίδιους όσο και στην οργανική ομάδα που απασχολούνται.

Μάλιστα η επιστροφή του 13ου μισθού θα ανεβάσει τις αποδοχές όσων είναι παραγωγικοί, θα κατεβάσει όμως το μισθό όσων κριθούν αντιπαραγωγικοί. Μάλιστα η επίτευξη στόχων θα συνδεθεί με την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, αφού όσοι πιάνουν το 50% των στόχων που έχουν αναλάβει θα ανεβαίνουν και μισθολογικό κλιμάκιο. Σε ότι αφορά των έξτρα μισθό, αυτός θα έρχεται μισός για όσους φτάνουν το 90% των στόχων και ολόκληρος για όσους ξεπερνούν το 90%.

Οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

  1. Το 2015 έρχονται τέσσερις μεταρρυθμίσεις που είναι ανάμεσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας:
  2. Η αλλαγή της πολιτικής στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, όπου όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας,
  3. Θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου με βάσει την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων. Ουσιαστικά επιστρέφει ο 13ος μισθός ως μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα καταφέρουν να πετύχουν στο 90% τους στόχους τους.
  4. Εως τα τέλη του 2014 θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την κυβέρνηση για μεταφορά κρατικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προκειμένου να μειωθεί το κόστος, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ιδιώτες θα περάσουν η καθαριότητα των γραφείων και η φύλαξη των κτιρίων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για τα; εφαρμόσει αυτά στις αρχές του 2015.

Μόνιμος ο μηχανισμός κινητικότητας με αξιοκρατικές μετακινήσεις

Από τον επόμενο χρόνο η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Ανά μερικούς μήνες θα ανακοινώνονται κενές θέσεις ανά υπηρεσία και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ωστόσο οι μετατάξεις πλέον θα είναι υποχρεωτικές στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπηρεσίες ή οργανισμοί πρέπει να κλείσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη νέα θέση που θα οριστεί για εκείνους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.

Πηγή: e-dimosio.gr via Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πως κατανέμονται οι 374 θέσεις σε κατασκηνώσεις
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
Μενού