Καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων με τη συνδρομή των καταναλωτών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 165

images (1)Στους πολίτες απευθύνεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, πολλές εκ των οποίων πρόκειται να καταργηθούν ή να μειωθούν σταδιακά. Από χθες τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων, αλλά και να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η οποία επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, κάτι που αναμένεται ότι τελικά θα γίνει τον Ιούλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπουργεία επικαιροποιημένο κατάλογο με τις χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε στη δημιουργία και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για δύο λόγους.

Πρώτον, υπήρξε έντονη ανησυχία για το εάν όλα τα υπουργεία θα ανταποκριθούν στο αίτημα της χαρτογράφησης των χρεώσεων υπέρ τρίτων. Ο λόγος; Εδώ και δεκαετίες η πλειονότητα των χρεώσεων αυτών -οι οποίες καταλήγουν είτε σε ασφαλιστικά Ταμεία είτε σε συνδικαλιστικά σωματεία- θεσμοθετήθηκαν μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και πελατειακών σχέσεων και ήρθαν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης από το κράτος ή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Δεύτερον, η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί ως ένα βήμα όχι απλώς διαλόγου, αλλά ακόμη και καταγγελίας από τους καταναλωτές που είναι τελικά αυτοί που επιβαρύνονται περισσότερο από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, έτσι ώστε η κατάργηση ή η μείωση αυτών των φόρων και τελών να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή από το ευρύ κοινό.

Το τελευταίο γίνεται φανερό ήδη από τα πρώτα σχόλια που καταχωρήθηκαν στον σχετικό ιστότοπο http://ggevm.cloudapp.net. «Πλήρωσα 2% φόρο υπέρ τρίτων στο εισιτήριο του ΟΣΕ. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε τέτοιου είδους εισφορές. Θεωρώ πως πρέπει να καταργηθούν άμεσα» αναφέρεται σε ένα σχόλιο. «Είμαι φυσικοθεραπευτής και όταν εισπράττω αμοιβές από ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία γίνονται κρατήσεις 3% υπέρ ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) και 0,7% υπέρ ΟΓΑ. Το 2013 κρατήθηκαν 1.800 ευρώ περίπου. Να σταματήσουν το ταχύτερο», αναφέρει άλλος πολίτης.

Συνολικά οι χρεώσεις υπέρ τρίτων -κάποιες εκ των οποίων έχουν καταργηθεί- υπολογίζονται σε περίπου 200. Σε αυτές συναντούμε, μεταξύ άλλων, χρεώσεις όπως 2% επί της αξίας του παραγόμενου ελαιολάδου υπέρ δακοκτονίας ή χρεώσεις 0,5% επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων υπέρ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης η απαραίτητη επεξεργασία και σε συνεργασία με την τρόικα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει την κατάργηση 40 χρεώσεων ετήσιου κόστους 245 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι εννέα έχουν ήδη καταργηθεί, ενώ οι υπόλοιπες θα καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οι υπόλοιπες χρεώσεις που χρηματοδοτούν κυρίως ασφαλιστικά Ταμεία θα επανεξετασθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει βεβαίως να εξευρεθεί εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησής τους και συγκεκριμένα εάν θα αυξηθούν οι εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων ή θα μειωθούν οι δαπάνες, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις θα αποφασισθεί άμεση κατάργηση ή σταδιακή μείωση των χρεώσεων σε βάθος πενταετίας (το τελευταίο για παράδειγμα προτείνεται από τον ΟΟΣΑ για το αγγελιόσημο).

Πηγή: kathimerini.gr

Μενού