Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στην Εφορία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 273

asfalistikes0605Η Εφορία θα εισπράττει και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας προβλέπεται η πλήρης ενοποίηση από τον Ιούλιο του 2017 του μηχανισμού και της διαδικασίας είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

Η έκδοση της απόφασης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και, όταν εφαρμοστεί πλήρως, θα αλλάξει πλήρως τον τρόπο βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την απόφαση προβλέπονται τέσσερα στάδια για την υλοποίηση του σχεδίου:

  • Εως 30/9/2014 εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση.
  • Εως 31/12/2015 δημιουργία Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών – νομικών προσώπων.
  • Εως 31/12/2016 εναρμόνιση της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • Εως την 1η/7/2017 είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου από το καλοκαίρι του 2017 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι η μόνη αρμόδια αρχή για την είσπραξη τόσο των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οπως τονίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση, για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, των αρμοδίων υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δείτε την εγκύκλιο για την οικονομική αποκατάσταση των υπαλλήλων σε προσυνταξιδοτική διαθεσιμότητα
Προηγούμενο άρθρο
Δείτε διαδικτυακά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014
Μενού