Σενάρια έκτακτης εισφοράς σε ένστολους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 11
enstoloi voyliΤο ενδεχόμενο να παρατείνει την έκτακτη εισφορά έως και το 2016 εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι ένστολοι επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για εδώ και τώρα αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεών τους, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» προς το παρόν, απόφαση δεν έχει ληφθεί για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Πάντως, το πακέτο των μισθολογικών προσαρμογών των ενστόλων είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον προϋπολογισμό και απειλεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς σταδιακής μείωσης της φορολογίας. Μάλιστα, η ανησυχία  επιτείνεται από το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις που θα ξηλώνουν τη δημοσιονομική πολιτική.

Ετσι, διαμορφώνεται ο κίνδυνος, πολιτικός και δημοσιονομικός, εκεί που καλλιεργούνταν κλίμα σταδιακής μείωσης των φόρων και επίσης σταδιακής ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου με φόντο πρωτογενή πλεονάσματα εντός στόχων, να κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να βρει κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Απευθείας ακυρώνεται η κόκκινη γραμμή των νέων μέτρων και μετουσιώνονται σε λόγια του αέρα οι κυβερνητικές διαρροές για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ή η μείωσή της στο μισό – στο χειρότερο σενάριο – το 2015. Ηδη η κυβέρνηση μετρά επιβάρυνση του προϋπολογισμού με κάτι λιγότερο από 170 εκατ. ευρώ, ύστερα από την τροπολογία της περασμένης εβδομάδας με την οποία επανέρχονται οι αποδοχές των δικαστικών στα προ περικοπών επίπεδα.

Η υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους συνεπάγεται επιβαρύνσεις που αθροιστικά προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Μόνο για την κάλυψη των αναδρομικών απαιτούνται 550-600 εκατ. ευρώ, ενώ η εφάπαξ ετήσια δαπάνη που θα προκληθεί από την επάνοδο μισθών και συντάξεων των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 αγγίζει τα 200 εκατ.

Πηγή: voria.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στο στόχαστρο οι 174 συνταξιούχοι σύνταξη 4.000-7.000 ευρώ
Προηγούμενο άρθρο
340 εκατομμύρια € για την υποστήριξη άνεργων Νέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Μενού