Σε πεδίο μάχης οι πιστοποιήσεις πληροφορικής

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 30

plhr11Μεγάλη θύελλα αντιδράσεων έχει δημιουργήσει, από 16 Μαΐου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση 4204 με τους φορείς πιστοποίησης, σχετικά με την λήξη ισχύος των πιστοποιητικών πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ στο Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα .

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, στις 29/6 στην Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, τόνισε σε σχετική ερώτηση πως : «….Μόνο διορθωτικές θα είναι οι παρεμβάσεις μου, εκεί που η ίδια η πράξη αναδεικνύει προβλήματα. Πχ, μια πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, του 2014, ενώ δεν το προβλέπει, στην πράξη οδηγεί στην ανάγκη ανά τριετία επαναπιστοποίησης των τίτλων πληροφορικής, εκτός αν αυτόν τον τίτλο τον έχει παράσχει ένας μόνο και συγκεκριμένος πιστοποιητής! Πρόκειται για αντισυνταγματική, αλλά και απολύτως παράξενη ρύθμιση! Δηλαδή αυτό να μην διορθωθεί;

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, περισσότεροι από 1.000.000 κάτοχοι πιστοποιητικών πληροφορικής  των φορέων Vellum Global Educational  Services, ECDL Ελλάς,  Infotest  και ICT Hellas, που εκδόθηκαν μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους από τον Ο.Ε.Ε.Κ. και η ισχύς τους έληγε την Δευτέρα 30.06.2014 δεν θα γίνονται αποδεκτοί στον Δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με, με απόφαση του ΕΟΠΠΕΠ, την οποία και παραθέτουμε, προβλέπεται:

Α. Παράταση της ισχύος για έξι (6) μήνες, δηλ. μέχρι 30.06.2014, των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ των φορέων ECDL Ελλάς, Vellum GlobalEducational Services, Infotest και ICT Hellas, τα οποία εκδόθηκαν μέχρι και την ημερομηνία πιστοποίησής τους από τον Ο.Ε.Ε.Κ. και η ισχύς τους έληγε την 31.12.2013.

Β. Παράταση της ισχύος μέχρι 30.06.2014 των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους από τον Ο.Ε.Ε.Κ. φορείς ECDL Ελλάς Α.Ε., Vellum Global Educational Services, Infotest, ICT Hellas, Key-Cert, Acta, i-Skills, TELEFOS CERT, DIPLOMA – Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού, μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους και μέχρι 31.12.2011.

Γ. Παράταση ισχύος μέχρι 30.06.2014 των πιστοποιητικών Γνώσης Χειρισμού Η/Υ που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2008 από τον ΟΕΕΚ.

Φορείς πιστοποίησης ανέφεραν ότι αν κάποιος έχει πιστοποιητικό πληροφορικής με ημερομηνία έκδοσης μέχρι και 30.6.2011 αυτό πλέον δεν έχει ισχύ για το δημόσιο τομέα. Από τις 1 Ιουλίου τα πιστοποιητικά πληροφορικής έχουν τριετή ισχύ για τους φορείς του δημόσιου τομέα. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα πιστοποιητικό πληροφορικής με ημερομηνία 15/6/ 2012 αυτό θα έχει ισχύ μέχρι και τις 15/6/2015.

Αποτέλεσμα αυτού, χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι κάτοχοι των σχετικών πιστοποιητικών είναι αναγκασμένοι να  διαθέσουν εκ νέου χρόνο και χρήματα για να επαναπιστοποιήσουν τις γνώσεις τους.

Ο πρόεδρος του φορέα πιστοποίησης πιστοποιητικών πληροφορικής της Vellum, κ. Νίκος Τάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες 01/06 με τη δημοσιογράφο Καλλιόπη Ασλανίδου στον  athina984, αναφέρθηκε στο εξωτερικό όπου εκεί τα πιστοποιητικά πληροφορικής δεν λήγουν ποτέ σε αντίθεση με την Ελλάδα, που ορίζεται η τριετής ισχύς τους, γεγονός που το χαρακτηρίζει άδικό και απαράδεκτο σε μια περίοδο αρκετά δύσκολη για την Ελλάδα σε θέματα εργασίας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε : «Είναι απαράδεκτη και άδικη η τριετής  λήξη των πιστοποιητικών, διότι τα ίδια πιστοποιητικά σε ολόκληρο τον κόσμο ισχύουν δια βίου. Στην Ελλάδα είναι ένα μοναδικό  φαινόμενο.

Καλούμε (μέσω της νέας ΚΥΑ) ανθρώπους οι οποίοι πληρώσανε δίδακτρα, πληρώσανε εξέταστρα και τώρα καλούνται κάθε 3 χρόνια να πληρώνουν ένα χαράτσι – θα το χαρακτήριζα εγώ – για να ανανεώσουν γνώσεις τις οποίες ούτως ή άλλως κατέχουν και απέδειξαν ότι τις κατέχουν με τις πρόσθετες  εξετάσεις που έχουν δώσει.

Έχουμε υποβάλει σχετικά υπομνήματα διαμαρτυρίας και ελπίζουμε η νέα διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας να κατανοήσει το λάθος που έγινε από την προηγούμενη διοίκηση και να διορθώσει σύντομα αυτό το πραγματικά άδικο μέτρο

ΕΣΠΑ-Εργασία: Δημοσιογραφική Επιμέλεια : Πρέσια Ιωάννα

(ioanna_prs@htomail.com)

(Λοιπές πηγές: news.gr,xenesglosses.eu, athina984.gr, minedu.gov.gr)

Μενού