Νέο Ρεκόρ : 270.000 υποτροφίες μέσω Erasmus!

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 216

erasmus1Οι τελευταίες στατιστικές για το Erasmus που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτουν ότι περίπου 270 000 σπουδαστές, ένα νέο ρεκόρ, επωφελήθηκαν από υποτροφίες της ΕΕ για να σπουδάσουν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό στο διάστημα 2012-2013.

Ενώ οι σπουδές σε άλλο πανεπιστήμιο εξακολουθούν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή, ένας στους πέντε σπουδαστές (55 000) επέλεξαν να τοποθετηθούν σε θέσεις πρακτικής άσκησης Erasmus σε εταιρείες. Οι τρεις δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους σπουδαστές του Erasmus το 2012-2013 ήταν η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Οι χώρες που έστειλαν τον μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών ως ποσοστό του πληθυσμού πτυχιούχων ήταν το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, η Φινλανδία, η Λετονία και η Ισπανία.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η μέση υποτροφία Erasmus που έχει υπολογιστεί για να καλύψει μέρος του κόστους διαβίωσης και μετάβασης στο εξωτερικό ανέρχεται σε 272 ευρώ το μήνα, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (250 ευρώ). Η υποτροφία αυξάνεται σε ορισμένες χώρες από εθνικούς, περιφερειακούς ή θεσμικούς πόρους.

Το Erasmus δεν αποτελεί απλώς ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών: κατά την περίοδο 2012-2013, περισσότεροι από 52 600 ακαδημαϊκοί και διοικητικοί υπάλληλοι έλαβαν χρηματοδότηση από το Erasmus για να διδάξουν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό. Η εμπειρία που αποκτούν δεν τους ωφελεί μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά ωφελεί και την ποιότητα διδασκαλίας και μάθησης στο ίδρυμα προέλευσής τους όταν επιστρέφουν. Περίπου 500 υπάλληλοι επιχειρήσεων, αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έλαβαν επίσης υποστήριξη από το Erasmus για να διδάξουν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό, τονίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα παρέχει κατά τα επόμενα επτά έτη (2014-2020) υποτροφίες σε 4 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 300 000 υπαλλήλους. Επίσης, θα χρηματοδοτήσει 135 000 ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού μεταξύ της Ευρώπης και χωρών εταίρων σε όλο τον κόσμο. Το διευρυμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει το Erasmus και άλλα παρόμοια προγράμματα κινητικότητας για άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητευομένων και των εθελοντών, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη γλωσσική υποστήριξη, διαθέτει πιο ευέλικτους κανόνες για τις υποτροφίες, καθώς και ειδική συμπληρωματική βοήθεια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που προέρχονται από μειονεκτούντα περιβάλλοντα και απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: dimosio.gr

Μενού