Μέσος φόρος 1.433 ευρώ σε όποιον υπέβαλε δήλωση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 8

images (4)Κλείδωσε τα μεσάνυχτα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών τηρώντας «ευλαβικά» την προθεσμία που τέθηκε στις 30 Ιουνίου για παράταση της υποβολής των δηλώσεων έως τις 14 Ιουλίου έκλεισε χθες την εφαρμογή υποβολής του Ε1, κάτι που έως και σήμερα το πρωί έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία δηλώσεων.

Ρεκόρ υποβολής δηλώσεων καταγράφηκε χθες, τελευταία ημέρα της διορίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Το σύστημα Taxisnet άντεξε τελικώς το «συνωστισμό» των 200.000 δηλώσεων Ε1 που υπεβλήθησαν.

Μένει να φανεί όμως, τις επόμενες μέρες, πόσοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα καταβάλουν έξτρα φόρο έως 2.100 ευρώ!

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους, δεν τους αναγνωρίζονται οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών και δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
Σχεδόν 2,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Τα εκκαθαριστικά «καίνε» φέτος κυρίως φορολογουμένους που έχουν χαμηλά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο. Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη φορο-επιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα στην εφημερίδα Ημερησία, τα στοιχεία (μέχρι 13/7/2014) δείχνουν ότι:

– 2.355.853 δηλώσεις ή το 43,09% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 3,374 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.433 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής». Το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό περιλαμβάνει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

α) Τον φόρο εισοδήματος

β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) Το τέλος επιτηδεύματος

δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

– 1.108.862 δηλώσεις ή το 20,28% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 293,26 εκατ. ευρώ ή 265 ευρώ κατά μέσο όρο.

– 2.002.955 δηλώσεις ή το 36,63% είναι μηδενικές.

Πηγή: alfavita.gr via Ημερησία

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για απασχόληση ανέργων μέσω Συνομοσπονδιών και Εργοδοτικών Οργανώσεων
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στα καταστήματα Mothercare
Μενού