Ερχονται τα ραβασάκια για τον φόρο ακινήτων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 153

neo-misthologio-300x199Σταδιακά από την Παρασκευή 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί για τους περισσότερους φορολογούμενους μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναζητήσουν τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά σημειώματα στον λογαριασμό τους στο Taxisnet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης. Για κάθε σύζυγο θα εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς πρόσβασης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του συζύγου. Επίσης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει emails στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου, το πιθανότερο είναι η πληρωμή του να γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, αφού ο φόρος θα βεβαιωθεί με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2014.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου γίνεται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης προλαβαίνουν να το πράξουν μέχρι αύριο στις 11 το πρωί. Μετά η ηλεκτρονική εφαρμογή θα κλείσει και όσες προσωρινές δηλώσεις δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε θα διαγραφούν. Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 θα ξανανοίξει μετά την ολοκλήρωση ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη. Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να τα διορθώσουν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ. Τόσα υπολογίζει πως θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, αν και η κατάσταση στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους κοντά στο 1 δισ. ευρώ) δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για την πραγματική απόδοση του φόρου.

Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.), αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου… στέγη. Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους.

Πηγή: ethnos.gr – Μαρία Βουργάνα

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εως 1/8 οι αιτήσεις για εκπαιδευτές στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Ορθή επανάληψη
Προηγούμενο άρθρο
Πρακτική άσκηση για Έλληνες στη γερμανική βουλή
Μενού