Χαράτσι με συντελεστή 13% στους αγρότες

Κοινοποιήστε το άρθρο

αγροτεσΟι παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων

Με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτούν οι αγρότες παραγωγοί για τις πωλήσεις των δικών τους προϊόντων υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποστεί μεταποίηση. Αυτό διευκρινίζεται με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, ενώ με άλλη εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι σπουδαστές που πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2013 ως μισθωτοί. Μάλιστα, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση και να ακυρώσουν τον φόρο που έχει βεβαιωθεί στο αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

Αναλυτικότερα:

  • Για τους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής 13% εφαρμόζεται επί των κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Επομένως τα έσοδα των παραγωγών γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή τους, φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 13%. Επίσης ορίζεται ότι οι παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα είτε σε λαϊκές αγορές. Επομένως, προϋπόθεση για την εφαρμογή του συντελεστή 13%, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι τα πωλούμενα προϊόντα να παράγονται αποκλειστικά από τον πωλητή τους-παραγωγό και να μην έχουν υποστεί μεταποίηση. Στην έννοια της μεταποίησης δε συμπεριλαμβάνεται η απλή συσκευασία.
  • Οι αμοιβές που λαμβάνουν οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι σπουδαστές κατά το διάστημα της πρακτικής άσκησης φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών για τη χρήση του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες και έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αρχική φορολογική τους δήλωση για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) μπορούν να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αίτησή τους στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση.

Πηγή: imerisia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *