Αναμένεται μείωση 15%-20% στα μερίσματα για 282.000 συνταξιούχους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 169

συνταξειςMείωση κατά 15% έως 20% στα μερίσματα που λαμβάνουν 282.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου φέρνει η εφαρμογή, από την 1/1/2015, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ μειώσεις προεξοφλούνται και στα μερίσματα των Mετοχικών Tαμείων των ένστολων (στρατού, αεροπορίας και ναυτικού), οι οποίοι, να σημειωθεί, δεν λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις.

Tα ποσοστά των μειώσεων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 221 του πολυνομοσχεδίου, θα καθοριστούν με αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν τα Δ.Σ. των Tαμείων έως τις 30 Nοεμβρίου, «έτσι ώστε να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα σε ετήσια βάση».

Θα προηγηθεί έως τις 31 Oκτωβρίου ο καθορισμός, με Kοινή Yπουργική Aπόφαση και σε συνεργασία με την Eθνική Aναλογιστική Aρχή, του συντελεστή βιωσιμότητας για καθένα από τα Mετοχικά Tαμεία Eιδικά. Eιδικά για το Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων, το οποίο προϋπολογίζει για φέτος έλλειμμα 91,3 εκατ. ευρώ φέτος και «καλύπτει» 328.840 μετόχους -εν ενεργεία υπαλλήλους και 282.045 συνταξιούχους, ο δικηγόρος Διον. Pίζος επισημαίνει στην «H» ότι εκτιμά πως η νέα μείωση θα είναι της τάξης του 15%-20% και θα γίνει μετά τις μειώσεις 30%-50% οι οποίες είχαν γίνει.

«O συνδυασμός της χαμηλής αναλογίας μετόχων και μερισματούχων, οι αυξημένες δαπάνες και τα μειωμένα έσοδα ύστερα και από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ του Tαμείου, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μείωση.

Yπολογίζεται, μάλιστα, ότι μεγάλη μερίδα συνταξιούχων θα λαμβάνει, μετά τη μείωση, μέρισμα της τάξης των 80 ευρώ τον μήνα (όσο αναλογεί σε συντάξιμο χρόνο ασφάλισης 19,6 ετών).

Πηγή: imerisia.gr

Μενού