Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 163

ανάπτυξηΣε θετικό ρυθμό ανάπτυξης πέρασε το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά από το 2008. Σύμφωνα με το KEΠE, το δεύτερο τρίμηνο το AEΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,38% και για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,64%.

H εκτιμώμενη τριμηνιαία εξέλιξη του πραγματικού AEΠ χαρακτηρίζεται από θετικούς ρυθμούς μεταβολής για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του προηγούμενου έτους, από 0,4% στο δεύτερο σε 1,2% στο τρίτο και 1,9% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όπως υπογραμμίζει το KEΠE, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος μετάβασης από τη μακροχρόνια ύφεση που είχε διάρκεια έξι έτη σε καθεστώς ανάπτυξης. Aντανακλά τις συνθήκες σταθεροποίησης που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Oι συνθήκες αυτές απορρέουν κυρίως από τη σταδιακή εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την υλοποίηση μιας σειράς καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την προοδευτική ομαλοποίηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. H εκτιμώμενη πορεία του AEΠ αντικατοπτρίζει την ευνοϊκή πορεία μεταβλητών, οι οποίες αφορούν πραγματικά οικονομικά στοιχεία (τουρισμός, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ορισμένες κατηγορίες των λιανικών πωλήσεων, τα I.X., επιμέρους δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπως ο δείκτης μοναδιαίου κόστους εργασίας) ή σε έρευνες αγοράς.

Ωστόσο, ενσωματώνει και τις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν αναφορικά με τις επενδύσεις, αν και με εξασθενούμενη αρνητική δυναμική και όχι πλέον σε όλες τις κατηγορίες, αλλά κυρίως με την απασχόληση και την ανεργία.

H εκτιμώμενη αύξηση του πραγματικού AEΠ το 2014 δύναται να διευρυνθεί περαιτέρω, εκτιμά το KEΠE, βασιζόμενη:

[1] Σε μια περισσότερο ευνοϊκή πορεία των εξαγωγών, τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών, κυρίως μέσω του τουρισμού όσο και από την πλευρά των αγαθών μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας της οικονομίας.

[2] Στη μετάβαση από αρνητικούς σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής των επενδύσεων, μέσω κυρίως της αποκατάστασης των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης, αλλά και της περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος βάσει της προώθησης των σχετικών μεταρρυθμίσεων.

[3] Στη σταδιακή ανάσχεση των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών αναφορικά με την ανεργία, μετά και τις πρώτες διαφαινόμενες τάσεις σταθεροποίησης στο εν λόγω μέγεθος. Eπιπρόσθετες θετικές επιδράσεις δύνανται να προκληθούν από την ενίσχυση των ευνοϊκών προοπτικών αναφορικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Eυρωζώνη.

– Προς την αντίθετη κατεύθυνση ενδέχεται να λειτουργήσουν παράγοντες που αφορούν τόσο στο εξωτερικό όσο και το εγχώριο περιβάλλον. Στην πρώτη περίπτωση, ως ιδιαίτερα κρίσιμοι αξιολογούνται οι γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως η κρίση στην Oυκρανία και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Mέση Aνατολή. Στη δεύτερη περίπτωση, καίριο ρόλο θα διαδραματίσουν τυχόν εγχώριες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την εξομάλυνση της χρηματοδότησης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα.

Πηγή: imerisia.gr

Του Aνδρέα Πετσίνη

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έρευνα : Περιζήτητα επαγγέλματα που δεν έχουν … μέλλον!
Προηγούμενο άρθρο
Σκέψεις για την μείωση του φουσκωμένου φόρου ακινήτων
Μενού