Σπουδές στον τομέα Υγείας στην Κύπρο

Κοινοποιήστε το άρθρο

Greek Logo ucyΤη δυνατότητα για αναγνωρισμένες σπουδές στον τομέα Υγείας, στο μεγαλύτερο εκτός συνόρων ελληνικό πανεπιστήμιο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν οι απόφοιτοι των ελληνικών λυκείων.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει κριθεί από τον αρμόδιο φορέα το Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας (ΔΟΑΤΑΠ), σαν ισότιμο και ομοταγές προς τα αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστήμια, προσφέρει δε πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα προπτυχιακού (Bachelor), μεταπτυχιακού (Μaster) και διδακτορικού (Ph.D) επιπέδου.

Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι των Τμημάτων Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας και Διατροφής – Διαιτολογίας έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις σπουδές τους στην Κύπρο στην ελληνική γλώσσα (με εξαίρεση την Ιατρική που προσφέρεται προς το παρόν μόνο στα Αγγλικά) και να μεταφέρουν στη συνέχεια τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους δικαιώματα στην Ελλάδα.

Η εισδοχή των υποψηφίων γίνεται με απευθείας αίτηση προς το Πανεπιστήμιο και με βασικό κριτήριο το απολυτήριο λυκείου.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το 2011 με μια πρωτοποριακή κίνηση ίδρυσε την πρώτη Ιατρική Σχολή της Κύπρου προσφέροντας τετραετές ιατρικό πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή St George’s, University of London αλλά και πενταετούς προγράμματος Φαρμακευτικής στην ελληνική γλώσσα. Πλέον μέσα από την υψηλή τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει προχώρησε στη λειτουργία και 6ετούς προγράμματος σπουδών στην Ιατρική που απευθύνεται σε κατόχους Απολυτηρίου Λυκείου.

Η Ιατρική όπως και η Φαρμακευτική Σχολή στεγάζονται σε ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις και διαθέτουν μεταξύ άλλων προηγμένης τεχνολογίας εργαστήρια ανατομίας. κλινικών δεξιοτήτων αλλά και συστημάτων εικονικής απεικόνισης. Στα χρόνια λειτουργίας τους η Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή έχουν καταφέρει να προσελκύσουν εκατοντάδες φοιτητές από 23 διαφορετικές χώρες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής ακολουθεί τα πρότυπα διαπίστευσης του Συνδέσμου Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη και εφαρμόζει διδακτικές μεθόδους οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μάθηση με βάση ιατρικά περιστατικά, διαλέξεις, εργαστήρια στις βασικές επιστήμες, συζητήσεις σε μικρές ομάδες και κλινική πρακτική. Οι φοιτητές αποκτούν κλινική εμπειρία από τα πρώτα στάδια του προγράμματος αφού κατά το δεύτερο έτος τοποθετούνται για συγκεκριμένες ώρες σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και μετά το πέρας των σπουδών τους, μπορούν να ακολουθήσουν την ιατρική ειδίκευση της επιλογής τους και να ασκήσουν το επάγγελμα του Ιατρού στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμούν.

Επίσης, οι πτυχιούχοι του προγράμματος Φαρμακευτικής, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους εγγράφονται με τις διαδικασίες που προβλέπονται και για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων είτε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης της Ελλάδας που επιθυμούν είτε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Κύπρου και μεταφέρουν τα πλήρη επαγγελματικά – ακαδημαϊκά δικαιώματα του Φαρμακοποιού στην Ελλάδα χωρίς επιπλέον διαδικασίες ή εξετάσεις μέσω ΔΟΑΤΑΠ. Οι πτυχιούχοι μπορούν να ακολουθήσουν καριέρα τόσο στον ιδιωτικό (Φαρμακείο) όσο και στο δημόσιο τομέα. Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε διάφορες φαρμακευτικές βιομηχανίες, στην έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Δυνατότητα απασχόλησης έχουν επίσης και στον ακαδημαϊκό τομέα, σαν λέκτορες ή ερευνητές στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης.

Η φοίτηση στη Φαρμακευτική είναι πενταετής (συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης διάρκειας του ενός έτους) και γίνεται εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα. Το ένα έτος πρακτικής άσκησης προσφέρεται άνευ διδάκτρων και μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και στην Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σαν ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέρει αναγνωρισμένες σπουδές υψηλού επιπέδου σε άλλες 42 ειδικότητες μεγάλης ζήτησης όπως Αρχιτεκτονικής, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικών, Ψυχολογίας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Φυσικοθεραπείας, Παιδαγωγικής, Επιστήμης Αθλητισμού (Γυμναστικής), Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μουσικής, Χορού κλπ.

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, στα πλαίσια της πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσφέρει συγκεκριμένο αριθμό υποτροφιών σε υποψήφιους φοιτητές από την Ελλάδα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει επίσης φοιτητικά διαμερίσματα κοντά στη Πανεπιστημιούπολη για τις ανάγκες στέγασης των σπουδαστών που παρακολουθούν με φυσική παρουσία, φοιτητική λέσχη για τη σίτισή τους καθώς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του.

Συνδυάζει την υποδειγματική οργάνωση και συνέπεια με την υψηλή ποιότητα σπουδών, προωθεί την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης, αλλά και την διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει συνάψει 145 συμφωνίες στο πρόγραμμα κινητικότητας Εράσμους με 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, σε σχέση με τα κριτήρια εισδοχής, τη διαδικασία εγγραφής και τις υποτροφίες μπορούν να επισκεφθούν την ελληνική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου www.unic-greece.gr ή να απευθυνθούν στα τηλέφωνα του Γραφείου Ελλάδος 801 1000 709 (από σταθερό) και στα 6972 089310 & 6972 406560.

Πηγή : alfavita.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *