Ελληνικές Βίλες προς ενοικίαση σε χαμηλές τιμές

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 162

Χωρίς τίτλοΠεριζήτητες είναι οι βίλες – εξοχικές κατοικίες από ξένους τουρίστες, οι οποίοι ονειρεύονται να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα «στο δικό σου σπίτι». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα η προσφορά εξοχικών κατοικιών να αυξηθεί φέτος, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες προτίμησαν να τα παραχωρήσουν έναντι αμοιβής με σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Οσο για τις τιμές, αυτές διαμορφώνονται από 2.500 – 4.500 ευρώ την εβδομάδα για τις περιζήτητες περιοχές και για σπίτια που πληρούν τις προδιαγραφές των ξένων. Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από έρευνα που έκανε η εταιρεία E – Real Estates και συμπεριέλαβε περισσότερες από 40 περιοχές της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Θέμης Μπάκας, μίλησε στην «Οικονομία», αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία μιας συμφωνίας στο στάδιο της ενοικίασης αλλά και τους φορολογικούς κινδύνους που διατρέχουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή να δώσουν προς μίσθωση το σπίτι τους.

Οι Ελληνες νοικιάζουν όσο - όσο τις βίλες τους (πίνακας με τιμές)

Πιο αναλυτικά η «βασίλισσα» των διακοπών δεν είναι η Μύκονος όπως όλοι νομίζουν αλλά οι Σπέτσες. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο «καυτοί» μήνες για τη μίσθωση μιας βίλας ανά εβδομάδα. Το ποσά που ζητούν οι ιδιοκτήτες κυμαίνονται από 2.500 έως 4.500 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο το κόστος για το ίδιο σπίτι διαμορφωνόταν στις 2.000 ευρώ. Οι τιμές αρχίζουν να μειώνονται από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και πέφτουν έως 60%.

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου διαμορφώνει τιμές στα επίπεδα των 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα και ο δεύτερος πέφτει στα 1.200 ευρώ για διακοπές επτά ημερών, με τη Μύκονο να διατηρεί ακόμα και τότε υψηλές τιμές προς ενοικίαση μιας βίλας που προσφέρει όλες τις ανέσεις. Το κόστος διαμορφώνεται μεταξύ των 2.500 έως 3.500 ευρώ την εβδομάδα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι τιμές εισέρχονται σε καθοδική τροχιά τους επόμενους δύο μήνες, με το εβδομαδιαίο κόστος να μειώνεται μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Κρατήσεις και εκπτώσεις
Ο κ. Μπάκας υποστηρίζει ότι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής είναι ο τρόπος πληρωμής, δηλαδή αν η κράτηση έχει πραγματοποιηθεί με προπληρωμή έως και 4-6 μήνες νωρίτερα όπου μπορείς να αποκομίσεις έκπτωση που αγγίζει και το 30%-60%.

Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας κατά βάση έχουν επιλέξει τον τόπο των διακοπών τους από τον Δεκέμβριο μήνα όπου και πραγματοποιούνται και οι περισσότερες κρατήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες περιστασιακές που διαχειρίζονται βίλες προς ενοικίαση τους θερινούς μήνες, η οικονομική διαφορά εάν το έκλεινες από τον ιδιοκτήτη σε πολλές περιπτώσεις «αγγίζει» και το 50%. Αντιθέτως, εάν επισκεφτείτε το site οργανωμένων εταιρειών διαχείρισης εξοχικών ακινήτων για τους θερινούς μήνες μπορεί να έχουν πολύ καλύτερη τιμή από τον ιδιοκτήτη καθώς και χρήσιμες υπηρεσίες που θα σας κάνουν τη διαμονή πιο ευχάριστη.

Οι Ελληνες ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών με την προσδοκία της αυξημένης προσέλευσης τουριστών θέλησαν να διαχειριστούν μόνοι τους το ακίνητό τους. Ωστόσο, όταν κατάλαβαν ότι από τα έσοδα ενοικίασης έχει μερίδιο και η Εφορία επέστρεψαν στα οργανωμένα πρακτορεία.

Η δυνατότητα εκμίσθωσης παρέχεται σε κατοικίες άνω των 100 τετραγωνικών και για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς έναρξη επαγγέλματος, αλλά αφού τους δοθεί σήμα από τον ΕΟΤ και ενημερωθεί η αρμόδια οικονομική εφορία της περιοχής.

Οσοι παραβλέψουν τις επίσημες διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και φθάνουν τα 50.000 ευρώ, όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο σήμα λειτουργίας. Αρκετοί ιδιοκτήτες όμως ρισκάρουν να ενοικιάζουν το ακίνητο σε ξένους και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούσαν ποσά έως 15.000 ευρώ (!) για μία εβδομάδα χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία.

Ποιοι τις προτιμούν
Ιδανικές για παρέες 4 – 6 ατόμων

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών βρίσκονται η Σαντορίνη, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Μήλος και το Πόρτο Χέλι. Στις παραπάνω περιοχές το κόστος στην περίοδο της μεγάλης ζήτησης διαμορφώνεται πάνω από 3.000 ευρώ την εβδομάδα.

Οι πιο φθηνές περιοχές προς ενοικίαση βίλας με βάση την έρευνα είναι το Πόρτο Ράφτη, καθώς το κόστος διαμορφώνεται μόλις στα 450 ευρώ για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Στη συνέχεια το κόστος υποχωρεί στα 200 ευρώ. Το Σούνιο, το Πήλιο, η Κυπαρισσία, η Ανάφη, το Αίγιο εντάσσονται στην κατηγορία low budget, καθώς το εβδομαδιαίο κόστος δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Υπάρχουν περιοχές λιγότερο γνωστές αλλά εμφανίζονται στην έρευνα ως πιο ακριβές. Στην Αμαλιάδα, η περιοχή της Κουρούτας, στη Λακωνία το Οίτυλο, στον Πόρο, στη Σαρωνίδα οι τιμές φθάνουν τα 1.000 ευρώ την εβδομάδα του μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο υποχωρούν κατά 50%.

Η Ελλάδα σήμερα προσφέρει προς ενοικίαση 25.000 βίλες και ο συνολικός τους αριθμός ακινήτων προς μίσθωση ανέρχεται σε 70.000, τα οποία όμως δεν πληρούν στο σύνολό τους τις προδιαγραφές των ξένων τουριστών.

Η κύρια αγορά ενοικίασης εστιάζεται σε βίλες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα χωρητικότητας 4 ατόμων. Πρόκειται για σπίτια επιπλωμένα που διαθέτουν όλες τις ανέσεις, μεταξύ αυτών είναι η πισίνα και το τζακούζι. Στον τομέα των υπηρεσιών περιλαμβάνεται πρωινό καθώς και ο καθαρισμός της βίλας και της πισίνας ανά 2 με 3 ημέρες.

Ο κύριος τομέας ενοικίασης εστιάζεται σε βίλες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα χωρητικότητας 4 ατόμων. Πρόκειται για σπίτια επιπλωμένα που διαθέτουν όλες τις ανέσεις, μεταξύ αυτών είναι η πισίνα και το τζακούζι. Στον τομέα των υπηρεσιών περιλαμβάνεται πρωινό καθώς και ο καθαρισμός της βίλας και της πισίνας ανά 2 με 3 ημέρες.

Πηγή: imerisia.gr

Μενού