Σύνταξη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 έτη – Ενημερωθείτε για τα όρια ηλικίας

Κοινοποιήστε το άρθρο

syntszeisΣύνταξη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 έτη μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι από όλα τα Ταμεία. Δεν είναι, όμως, σε όλα ίδιες οι προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, στο Δημόσιο με τη 15ετία και πάντως με λιγότερα από 25 έτη υπηρεσίας άνδρες και γυναίκες παίρνουν μόνο πλήρη στα 67.

Στο ΙΚΑ υπάρχει και μειωμένη σύνταξη στα 62 για τους άνδρες που συμπληρώνουν και την ηλικία, αλλά και τις 4.500 ημέρες ασφάλισης και επιπλέον έχουν για μειωμένη σύνταξη 100 ημέρες ασφάλισης κάθε έτος την τελευταία προ της συνταξιοδότησης 5ετία.

Για τις γυναίκες ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις και συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει, όταν κλείνουν το 55ο έτος για μειωμένη και το 60ό για πλήρη σύνταξη.

Κερδισμένες είναι όσες έκλεισαν τα 55 ή τα 60 τους ως το 2012, γιατί κατοχύρωσαν μειωμένη σύνταξη στα 57 και πλήρη στα 62.

Δεν χρειάζεται να έχουν 4.500 ημέρες, όταν κατοχυρώνουν δικαίωμα εξόδου (αν και με το νέο ασφαλιστικό τα κατοχυρωμένα δικαιώματα θα εκλείψουν), αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν 4.500 ημέρες, όταν φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ η σύνταξη με 15ετία καταβάλλεται μόνο στα 67. Εκτός αν πρόκειται για νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους που παίρνουν και μειωμένη στα 62.

Το «Ασφάλιση & Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα τα μυστικά και τις προϋποθέσεις για σύνταξη με 15, 25 και με 35 έτη για όλα τα Ταμεία και για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *