Εκτακτα Οικονομικά Μέτρα για τα ροδάκινα από τις Βρυξέλλες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 164

014 PeachesΜε έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων ροδακινοπαραγωγών σχεδιάζουν να απαντήσουν οι Βρυξέλλες στο ρωσικό εμπάργκο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη δημιουργία κοινού μετώπου με τις χώρες του Νότου για την εύρεση κοινής λύσης, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ζημιές από την απαγόρευση τροφίμων στη Ρωσία και να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Ηδη μάλιστα Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία αυξάνουν τις πιέσεις για να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις από ένα ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε πέρυσι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το μπαράζ συσκέψεων πάντως στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίστηκε και χθες, με την κυβέρνηση να αποτιμά τις ζημιές στην αγροτική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο στα 50 εκατ. ευρώ και να διαβεβαιώνει τους Ελληνες παραγωγούς ότι θα αποζημιωθούν για τη χαμένη παραγωγή τους, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά κονδύλια. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, «οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Εχουν μια παραγωγή την οποία είχαν προσανατολίσει προς τη Ρωσία που μένει απούλητη και οι ίδιοι απλήρωτοι. Και γι’ αυτό το κράτος είπε από την πρώτη στιγμή πως ό,τι και να συμβεί οι ίδιοι θα αποζημιωθούν, είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά χρήματα».

Στη διάρκεια της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, ενώ ήδη δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, τα κοινοτικά κονδύλια θα ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπισθεί συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της ΕΕ.

Χθες άλλωστε, εν μέσω πιέσεων από τις χώρες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, η Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών.

Το πλαίσιο μέτρων που θα υιοθετήσει η ΕΕ προβλέπει αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Ακόμη, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών).

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης

Θα μπορούν έτσι να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Παράλληλα, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών.

Η επίσημη απόφαση για τα μέτρα θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα έχουν αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για κίνηση που ήταν υπό συζήτηση από την περασμένη εβδομάδα, αλλά η απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο που μεσολάβησε επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να προλάβει η ΕΕ την περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία έφτασαν το 2013 σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 10% των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσόλος, που προχώρησε άμεσα στη δημιουργία ειδικής ομάδας με υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν για να αναλυθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, τόνισε ότι θα δράσει πάραυτα για τη στήριξη της αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι «θα προτείνω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης».

Την ερχόμενη Πέμπτη μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές για την αποζημίωση όσων παραγωγών πλήττονται από το εμπάργκο.

Δύο συμβάσεις

Το πρώτο βήμα για την αναζήτηση διεξόδου των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε εναλλακτικές αγορές, μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, έκανε χθες η κυβέρνηση προχωρώντας στην υπογραφή δύο συμβάσεων ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος υπέγραψε δύο συμβάσεις για την προώθηση φρέσκων φρούτων και προϊόντων ΠΟΠ. Η πρώτη αφορά την προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινα και πορτοκάλια) προς Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά την προώθηση των προϊόντων λάδι ΠΓΕ Θάσου, ελιά θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, κασέρι ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και φέτα ΠΟΠ σε Γερμανία, Βέλγιο αλλά και την ίδια την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.

Πηγή: ethnos.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σεμινάρια βραχείας εκπαίδευσης από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
Προηγούμενο άρθρο
Ενημερωθείτε για τις εφαρμογές που προσφέρει το gmail
Μενού