Αναμένεται η κατάργηση των ποινικών διώξεων και η φυλάκιση για χρέη

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 163

assets_LARGE_t_420_54088708Την αλλαγή του νόμου έτσι ώστε όσοι χρωστούν στην Εφορία να μην θεωρούνται αυτομάτως και φοροφυγάδες και να μη διώκονται ποινικά εξετάζει τώρα η κυβέρνηση. Θα συνεχίσουν, βέβαια, να διατρέχουν τον κίνδυνο κατασχέσεων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους (με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ, μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού), αλλά δεν θα κινδυνεύουν με αυτόφωρο.

Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις με αυτόφωρο και φυλακή για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού). Η αλλαγή στη νομοθεσία έχει σαν στόχο να κάνει διακριτή την αντιμετώπιση ανάμεσα στους πραγματικούς φοροφυγάδες και όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Κυρώσεις

Οι ποινικές κυρώσεις ξεκινούν από τέσσερις μήνες φυλάκιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 3.000 ευρώ και φτάνουν στο ένα έτος για όσους φορολογουμένους δεν έχουν πληρώσει στην ώρα τους οφειλές πάνω από 14.000 ευρώ ή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τρεις συνεχόμενες φοροδόσεις.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε οι αλλαγές να λάβουν σύντομα τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.
Πέρυσι η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε σε 3.072 συλλήψεις για οφειλές 9,947 δισεκατομμυρίων ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη και άλλες φορολογικές παραβάσεις, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014, αν και με εμφανώς χαμηλότερους ρυθμούς, συνελήφθησαν 717 φορολογούμενοι για συνολικές οφειλές 480,285 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: dimokratia.gr

Μενού