Μείωσαν το έλλειμμα ο Τουρισμός και η ναυτιλία στην χώρα μας

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 318

SONY DSCΣτον τουρισμό και στη ναυτιλία αποδίδεται η βελτίωση που καταγράφηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο.

Ο τουρισμός έφερε πλεόνασμα στις συναλλαγές του Ιουνίου

Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε στο 1,1 δισ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του έτους από 2,4 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα τον Ιούνιο καταγράφηκε πλεόνασμα 1,37 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καλή πορεία του τουρισμού και του ναυτιλιακού εισοδήματος, στη μείωση των πληρωμών για τόκους καθώς και στην αύξηση των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την άλλη, οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά, αλλά εντόνως ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί.

Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο εξαμήνου το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε οριακά τα 9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9,4% με τις συνολικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 11,47 δισ. ευρώ (+ 3,6%) και τις συνολικές εισαγωγές να ανέρχονται σε 20,5 δισ. (+6%).

Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 3,94 δισ. ευρώ από 3,47 δισ. στο περσινό α’ εξάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 13,4%, αντανακλώντας την αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών κατά 15,6%, ενώ τα έσοδα από τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 7,8% και ανήλθαν σε 6,28 δισ. από 5,8 δισ. πέρυσι.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ
Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Προηγούμενο άρθρο
Πρωτιά της Ελλάδας στις ιχθυοκαλλιέργειες
Μενού