Θέσεις Εργασίας για Κομμωτές και μάγειρες στην Γερμανία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 155

Akis5-genikoΗ κομμωτική ήταν ανέκαθεν ένα από τα δημοφιλέστερα γυναικεία επαγγέλματα στη Γερμανία. Τελευταία ωστόσο έχει μειωθεί έντονα το ενδιαφέρον για το επάγγελμα, καθώς θεωρείται από τα πιο κακοπληρωμένα. Επίσης γερμανικές επιχειρήσεις ψάχνουν και… δεν βρίσκουν νέους μαθητευόμενους οι οποίοι θέλουν να σταδιοδρομήσουν στoν χώρο της μαγειρικής. Από το 2007 ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί κατά 50%.

Σήμερα περίπου 25.000 νέοι στη Γερμανία μαθαίνουν το επάγγελμα του κομμωτή στο πλαίσιο της λεγόμενης «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που συνδυάζει εκπαίδευση στην επιχείρηση και απόκτηση θεωρητικών γνώσεων στην επαγγελματική σχολή. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθητευόμενων, και συγκεκριμένα το 80 %, είναι γυναίκες.

Σκληρός ανταγωνισμός

Ο συνολικός αριθμός των μαθητευόμενων όμως έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW. Μόνον στην ευρύτερη περιοχή της Λειψίας, ο αριθμός τους έχει υποχωρήσει τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 50 %. Όπως εξηγεί η Κάτριν Ρίντελ, μάνατζερ του Essanelle Hair Group: «Την εποχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έπρεπε να έχεις πολύ καλές επιδόσεις για να μάθεις το επάγγελμα του κομμωτή. Υπήρχαν ελάχιστες θέσεις μαθητείας. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικά για τους νέους, ενώ για εμάς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλύψουμε τις θέσεις μαθητείας. Θα πρέπει να καταστήσουμε το επάγγελμα πιο ελκυστικό».

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων. Ο ανταγωνισμός στη γερμανική αγορά είναι εν τω μεταξύ σκληρότατος. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο αριθμός των κομμωτηρίων στις γερμανικές πόλεις έχει αυξηθεί κατά 25% την ώρα που καταγραφόταν συνεχής μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Ολοένα λιγότερα κομμωτήρια προσφέρουν στο μεταξύ θέσεις μαθητείας. Και επιπλέον οι θέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα κακοπληρωμένες. Στη δυτική Γερμανία οι μηνιαίες απολαβές των μαθητευόμενων κομμωτών κυμαίνονται μεταξύ 330 και 500 ευρώ, ενώ στην ανατολική μεταξύ 210 και 330 ευρώ.

Αλλαγές λόγω κατώτατου μισθού;

Δεδομένου ότι χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλυφθούν οι θέσεις μαθητείας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους νέους από το εξωτερικό και κυρίως από τις χώρες της κρίσης της νότιας Ευρώπης. Από τις αρχές του 2013 μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά την επαγγελματική κινητικότητα νέων ανέργων από άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Λειψία ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους πέρσι 18 νέες και νέοι από την Ισπανία, ανάμεσά τους και τέσσερεις κομμωτές. Πέρα από την επαγγελματική τους εκπαίδευση, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φυσικά και στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Φέτος ο αριθμός των μαθητευόμενων Ισπανών στη Λειψία διπλασιάστηκε.

Σημαντικές αλλαγές όμως συντελούνται αυτό το διάστημα και στο πεδίο της μισθοδοσίας των κομμωτών. Από τον Αύγουστο του 2015 θα ισχύσει και για τον κλάδο των κομμωτών το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,50 ευρώ που αποφάσισε η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών και που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά. Μέχρι πρότινος ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός κομμωτή πλήρους απασχόλησης δεν ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ μεικτά. Δεν αποκλείεται η εισαγωγή του κατώτατου μισθού να καταστήσει το επάγγελμα και πάλι πιο ελκυστικό.

Ζητούνται και μάγειρες

Μιλώντας πρόσφατα στο ενημερωτικό δίκτυο N-TV, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Μαγείρων (VKD) Αντρέας Μπέκερ επεσήμανε ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ή επιχειρήσεις γαστρονομίας δεν μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις μαθητείας για νέους μαγείρους που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν, μεταδίδει η DW. Τα τελευταία χρόνια μόλις 23.000 νέοι έχουν δείξει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ πριν από επτά χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε όλη τη Γερμανία ήταν σχεδόν διπλάσιος. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) που παραθέτει το δίκτυο N-TV, το 2013 μόλις 9.750 νέοι άρχισαν την εκπαίδευσή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα και πολλοί από αυτούς τη διέκοψαν πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με το πρότυπο γερμανικό μοντέλο «δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» που θεωρείται άλλωστε ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του «Made in Germany» και εφαρμόζεται σε 350 επαγγέλματα, ο απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει αίτηση στην επιχείρηση της αρεσκείας του και, εάν γίνει δεκτός, εκπαιδεύεται κατά 70% μέσα στην επιχείρηση και κατά 30% στο θρανίο για την απόκτηση των απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων, ενώ οι τελικές εξετάσεις για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων του πιστοποιούνται με αυστηρότητα από το αρμόδιο επιμελητήριο. Ο μαθητευόμενος έχει σοβαρή προοπτική να απασχοληθεί στην επιχείρηση μετά το τέλος της εκπαίδευσης, κάτι που ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Το μοντέλο αυτό προσανατολίζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους εκπαιδευόμενους από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους.

Σεφ εναντίον …τηλε-σεφ

Οι τηλε-σεφ έχουν γίνει μόδα και στη Γερμανία.

Φέτος οι ενδιαφερόμενοι δεν κάλυψαν ούτε κατά προσέγγιση τις θέσεις μαθητείας που προσέφεραν οι επιχειρήσεις, γράφει DW, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νέου «εργατικού» δυναμικού. Ο Αντρέας Μπέκερ υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς για το πρόβλημα αυτό, το περασμένο Σαββατοκύριακο 500 επαγγελματίες του κλάδου κατέβηκαν στους δρόμους στην Ερφούρτη της Θουριγγίας με τα ρούχα και τους …σκούφους της δουλειάς. Αίτημα των διαδηλωτών: να βρεθούν γρήγορα νέοι εκπαιδευόμενοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαγείρων υποστηρίζει ότι η …μόδα των τηλε-σεφ, που έχει ενσκύψει τελευταία και στη Γερμανία, μάλλον δεν βοηθάει τον κλάδο. «Ασφαλώς έχουν αναβαθμίσει την εικόνα του επαγγέλματος όλες αυτές οι εκπομπές» λέει ο Αντρέας Μπέκερ στο δίκτυο N-TV. Αλλά από την άλλη πλευρά «μεταφέρουν μία λανθασμένη και εξωραϊσμένη εικόνα του επαγγέλματος». Για τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου η παρουσίαση επικεντρώνεται στο δημιουργικό κομμάτι της μαγειρικής, αλλά «κανείς δεν δείχνει πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνει ο μάγειρας για την υγιεινή και την καθαριότητα της κουζίνας». Αποτέλεσμα: πολλοί εκπαιδευόμενοι μπαίνουν στο επάγγελμα με «λανθασμένες προσδοκίες» τονίζει ο Αντρέας Μπέκερ.

Ο αντίλογος: «λίγα χρήματα για πολλές ώρες»

Πολλές επιχειρήσεις ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν μαθητευόμενους για την κουζίνα.
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου πραγματεύεται το ίδιο θέμα, ξεκινώντας από το παράδειγμα του ξενοδοχείου Möhringer Hof στη Στουτγάρδη, που ψάχνει και δεν βρίσκει μαθητευόμενο. «Είναι δύσκολο, δεν υπάρχει κανείς στην αγορά» λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχουν σήμερα 160.000 κενές θέσεις εργασίας για εκπαιδευόμενους στον κλάδο. Εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι ο λόγος για την έλλειψη νέου προσωπικού είναι οι δημογραφικές αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας μία πιο επικερδή σταδιοδρομία.

Αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος, ουσιαστικός λόγος για την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με τη μαγειρική: η μαθητεία τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αμείβεται με ποσό 500-700 ευρώ για 39 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, οι οποίες ωστόσο αυξάνονται κατά πολύ με τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα που δεν πληρώνονται, υποστηρίζει η Tageszeitung. Σημειωτέον πάντως, ότι αυτά τα ποσά αφορούν τους μαθητευόμενους, δηλαδή εκείνους που «πληρώνονται για να εκπαιδεύονται» και η αμοιβή αυξάνεται αισθητά μετά την αποφοίτησή τους.

Πηγή: fpress.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δείτε τους πίνακες με τα επαγγέλματα που προσφέρουν μισθούς 4000 ευρώ και ποια μισθούς…πείνας
Προηγούμενο άρθρο
Στον… ασύρματο επιστρέφουν οι αστυνομικοί
Μενού